Risotto grzybowe leśne wspomnienie

7 lip, 2020 | GRZYBY, RISOTTO, RYŻ, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Spacerując po lesie grzyby znajduję, coś zawsze z nich dobrego przygotowuje. Tym razem risotto z nich przygotowałam do którego dużą ilość świeżych ziół dodałam. Na jednej patelni, na oliwie z oliwek cebulę czosnkową z grzybami podsmażyłam, na drugiej również na oliwie ryż zeszkliłam. Arborio(ryż do risotto) bulionem warzywnym podlewałam i kiedy był al dente grzyby do niego dodałam. Na samym końcu ziół, przypraw dołożyłam, pieprzem doprawiłam, z serem zmieszałam i już przepysznym risottem się zajadałam.

Takie dania z świeżymi grzybami tylko w sezonie przygotowuję i z wielką rozkoszą się nimi delektuję.

Składniki

  • 150 g ryżu do risotto – arborio,

  • 1 cebula czosnkowa,

  • 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki),

  • oliwa z oliwek Gallo Classico ok. 5 – 6 łyżek,

  • ok. 1 l bulionu warzywnego,

  • 25 g startego sera grana padano,

  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego,

świeże zioła:

  • pęczek zielonej pietruszki,

  • 3 listki lubczyku,

  • koperek.

    Przygotowanie

    Potrzebujemy dwie patelnie i jeden rondelek na bulion.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze, różnej wielkości kawałki.

    Na jednej z patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy.

    Na drugiej patelni (równocześnie) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszamy. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oliwie, lekko podsmażone stanie się szkliste.

    W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.

    Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.

    Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.

    Rada: bulion dolewamy stopniowo i tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.

    Kiedy ryż będzie al dente dodajemy kminek, podsmażone grzyby z cebulą (za pomocą łopatki zgarniamy z patelni pozostałą oliwę).

     Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.

    Na samym końcu dodajemy posiekane drobno zioła, koperek, lubczyk, pietruszkę, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.

    Zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno startym serem i delikatnie mieszamy.

    2 komentarze

    1. Konrad

      Uwielbiam grzyby leśne, świetny pomysł 🙂

      Odpowiedz
      • Moniki Smakołyki

        Tylko te jadalne 😛 pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Te dania też mogą Cię zainteresować

    Czego szukasz?

    Przepisy według kategorii

    Kategorie

    b

    Popularne przepisy

    Z

    Odwiedź moje profile

    Przepisy.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
    zBLOGowani.pl