Chlebek z mąki pszennej i żytniej sam w sobie jest smaczny i zdrowy, a jeśli dodamy do niego oliwek, będzie inny, wyjątkowy. Oliwki przez to, że są rozdrobnione, z ciastem wyrobione, po przekrojeniu chleba są prawie nie zauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie.
Składniki
mała keksówka 25/12 cm:
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g mąki żytniej,
- 1 ½ płaskiej łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- 50 g płatków owsianych górskich,
- 20 szt. całych zielonych oliwek,
- 350 ml letniej wody,
- ponadto:
- olej do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min.
Oliwki kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki owsiane, sól, pozostałą mąkę, oliwki i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Brytfankę smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.
Chleb pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli jest pusty odgłos, to znaczy, że chleb dobrze jest wypieczony.
Za oliwkami nie przepadam, ale w tym chlebku są pewnie pyszne 🙂
Moje-ukochane-czytadelka
Dodają smaku 🙂