Podudzia w marynacie cytrusowej marynowane, na złoty kolor grillowane, podane z grzankami czosnkowymi z dodatkiem dipu paprykowego zaskoczą smakiem każdego.
Składniki
- 8 podudzi z kurczaka,
marynata cytrusowa:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- sok z ½ cytryny,
- sok z ½ pomarańczy,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku,
grzanki:
- 4 kromki bułek pszennych,
- 2 ząbki czosnku
dip paprykowy:
- 1 papryka czerwona,
- oliwa z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- biały pieprz,
ponadto:
- 1 pomarańcza,
- świeży majeranek.
Przygotowanie
Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Mieso odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godziny, żeby smaki się połączyły. Przed grillowaniem, kurczaka trzymamy ok. 30 min w temp. pokojowej.
Grillujemy na tackach (lub specjalnych stojakach) ok. 30 -45 min, do uzyskania złotego koloru.
Dip paprykowy:
Umytą paprykę układamy na ruszcie grilla tak długo, aż skórka będzie mocno przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min. Dzięki temu łatwo odejdzie nam skórka. Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera, dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem.
Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.
Grzanki czosnkowe:
Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.
Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy.
Podudzia podajemy z pomarańczą, świeżym majerankiem i grzankami czosnkowymi z dipem paprykowym .
Wow super przepis w sobotę go wypróbuję. Teraz mogę grillować nawet zimą, ponieważ kupiłam sobie grill gazowy broil king. Polecam wszystkim takie rozwiązanie.
Firma super, też mam grila takiego, ale teraz schowany, a szkoda, bo bym coś z niego zjadła 🙂
Uwielbiam kurczaka z grilla 😉 Będę musiała wypróbować w majówkę. Ja postanowiłam wypróbować i kupić grill gazowy weber 🙂 i muszę przyznać że idealny sprzęt.
Oj dobry wybór, bedzie można na takim grillu poszaleć 🙂 pozdrawiam 🙂