PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM – GRILL

5 sie, 2015 | GRILL, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Podudzia w marynacie cytrusowej marynowane, na złoty kolor grillowane, podane z grzankami czosnkowymi z dodatkiem dipu paprykowego zaskoczą smakiem każdego. 

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka,

marynata cytrusowa:

  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sok z ½ cytryny,
  • sok z ½ pomarańczy,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku,

grzanki:

  • 4 kromki bułek pszennych,
  • 2 ząbki czosnku

dip paprykowy:

  • 1 papryka czerwona,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • biały pieprz,

ponadto:

  • 1 pomarańcza,
  • świeży majeranek.

Przygotowanie

Marynata:

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Mieso odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godziny, żeby smaki się połączyły. Przed grillowaniem, kurczaka trzymamy ok. 30 min w temp. pokojowej.

Grillujemy na tackach (lub specjalnych stojakach) ok. 30 -45 min, do uzyskania złotego koloru.

Dip paprykowy: 

Umytą paprykę  układamy na ruszcie grilla tak długo, aż skórka będzie mocno przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min. Dzięki temu łatwo odejdzie nam skórka. Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera,  dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem.

Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.

Grzanki czosnkowe:

Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.

Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy.

Podudzia podajemy z pomarańczą, świeżym majerankiem i grzankami czosnkowymi z dipem paprykowym .

 

4 komentarze

  1. Klekotka

    Wow super przepis w sobotę go wypróbuję. Teraz mogę grillować nawet zimą, ponieważ kupiłam sobie grill gazowy broil king. Polecam wszystkim takie rozwiązanie.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Firma super, też mam grila takiego, ale teraz schowany, a szkoda, bo bym coś z niego zjadła 🙂

      Odpowiedz
  2. Matylkda

    Uwielbiam kurczaka z grilla 😉 Będę musiała wypróbować w majówkę. Ja postanowiłam wypróbować i kupić grill gazowy weber 🙂 i muszę przyznać że idealny sprzęt.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj dobry wybór, bedzie można na takim grillu poszaleć 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl