Zaznacz stronę

Kolorowy zawrót głowy, czyli jajko w koszulce na pesto z rukoli, purée z dyni i batata

14 lis, 2021 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, DYNIA, GRILL, PESTO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Taki obiad zachwyca nie tylko kolorami, ale i cudownymi smakami. Purre z batata i dyni przygotowane, zostało olejem z pestek z dyni polane. Pesto z rukoli idealnie w smaku z nim się skomponowało, a na samej górze jajko w koszulce wylądowało, którego żółtko, po przekrojeniu się rozlało i niepowtarzalnego smaku nadało. O małych dodatkach nie zapominamy, bo przecież zielony groszek i żółte, chrupiące różyczki z kalafiora mamy. Świeża bazylia, szczypiorek, pestki dyni, przyprawy całość wykończyły i wspólnie niesamowicie smaczne danie stworzyły.

Olej z pestek z dyni tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych pestek dyni. Posiada głęboki kolor i charakterystyczny smak prażonych pestek dyni. Dodaje się go na zimno, do sosów, sałatek, czy do wykończenia potraw jak w moim daniu. To olej stał się przysłowiową wisienką na torcie, dodał wspaniałego niepowtarzalnego smaku. Natomiast pesto przygotowane na bazie oleju czosnek bazylia, stało się banalne, a smak idealny.

Składniki

na 4 porcje:

purée:

  • 500 g batata,
  • 600 g dyni piżmowej,
  • 1 cebula różowa,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 ml wody,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

pesto:

  • 100 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki prażonych pestek z dyni,
  • 10 łyżek oleju czosnek bazylia,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 25 drobno startego sera grana padano,
  • jajko w koszulce:
  • 4 świeże jajka w temp. pokojowej,
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 1 l wody,

ponadto:

  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno,
  • ½ szklanki groszku mrożonego,
  • garść różyczek kalafiora,
  • świeże listki bazylii,
  • świeży szczypiorek,
  • łyżka pestek z dyni,
  • sól do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
  • mielona papryka wędzoną,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie

purée:

Warzywa obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, batata oraz dynię w większą kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy warzywa. Przesmażamy 4 min, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy papryką, sól do smaku i ugniatamy na purre (nie odlewamy wody).

pesto:

Wszystkie składniki zmiksować w mini melakserem lub blenderem, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą i pieprzem.

jajko w koszulce:

Jajko wbijamy do małej miseczki. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Następnie łyżką mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Kiedy wir będzie delikatny, w środek wiru wlewamy jajko, nie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 min, wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy papierowym ręcznikiem.

dodatki:

Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki, gotujemy w wodzie na al. Dente z dodatkiem soli i kurkumy.

DANIE:

Na talerz nakładamy purée, które skrapiamy olejem z pestek z dyni. Następnie nakładamy pesto jajko i oprószamy papryką wędzoną oraz pieprzem. Dodajemy groszek, kalafiora, posypujemy pokrojonymi drobno pestkami z dyni i ozdabiamy świeżą bazylią i szczypiorkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl