Taki obiad zachwyca nie tylko kolorami, ale i cudownymi smakami. Purée z batata i dyni przygotowane, zostało olejem z pestek z dyni polane. Pesto z rukoli idealnie w smaku z nim się skomponowało, a na samej górze jajko w koszulce wylądowało, którego żółtko, po przekrojeniu się rozlało i niepowtarzalnego smaku nadało. O małych dodatkach nie zapominamy, bo przecież zielony groszek i żółte, chrupiące różyczki z kalafiora mamy. Świeża bazylia, szczypiorek, pestki dyni, przyprawy całość wykończyły i wspólnie niesamowicie smaczne danie stworzyły.
Olej z pestek z dyni tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych pestek dyni. Posiada głęboki kolor i charakterystyczny smak prażonych pestek dyni. Dodaje się go na zimno, do sosów, sałatek, czy do wykończenia potraw jak w moim daniu. To olej stał się przysłowiową wisienką na torcie, dodał wspaniałego niepowtarzalnego smaku. Natomiast pesto przygotowane na bazie oleju czosnek bazylia, stało się banalne, a smak idealny.
Składniki
na 4 porcje:
purée:
- 500 g batata,
- 600 g dyni piżmowej,
- 1 cebula różowa,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 ml wody,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
pesto:
- 100 g świeżej rukoli,
- 3 łyżki prażonych pestek z dyni,
- 10 łyżek oleju czosnek bazylia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 25 drobno startego sera grana padano,
jajko w koszulce:
- 4 świeże jajka w temp. pokojowej,
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%,
- 1 l wody,
ponadto:
- olej z pestek dyni tłoczony na zimno,
- ½ szklanki groszku mrożonego,
- garść różyczek kalafiora,
- świeże listki bazylii,
- świeży szczypiorek,
- łyżka pestek z dyni,
- sól do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
- mielona papryka wędzoną,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie
purée:
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, batata oraz dynię w większą kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy warzywa. Przesmażamy 4 min, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy papryką, sól do smaku i ugniatamy na purée (nie odlewamy wody).
pesto:
Wszystkie składniki zmiksować w mini melakserem lub blenderem, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą i pieprzem.
jajko w koszulce:
Jajko wbijamy do małej miseczki. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Następnie łyżką mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Kiedy wir będzie delikatny, w środek wiru wlewamy jajko, nie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 min, wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy papierowym ręcznikiem.
dodatki:
Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki, gotujemy w wodzie na al dente z dodatkiem soli i kurkumy.
DANIE:
Na talerz nakładamy purée, które skrapiamy olejem z pestek z dyni. Następnie nakładamy pesto jajko i oprószamy papryką wędzoną oraz pieprzem. Dodajemy groszek, kalafiora, posypujemy pokrojonymi drobno pestkami z dyni i ozdabiamy świeżą bazylią i szczypiorkiem.
0 komentarzy