Szybkie makaronowe danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwicę z łososia kilka sekund grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy.
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti durum,
- 100 g polędwicy łososiowej w plastrach,
- 50 g gorgonzoli,
- 100 g rukoli (dwie duże garście),
- 4 łyżki orzeszków piniowych,
- 70 ml oliwy z oliwek,
- sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżeczka),
- 15 g startego parmezanu,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Pesto: orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto.
Polędwicę układamy na 5 sek na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu.
Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą rukolą. Całość doprawiamy pieprzem.
Rada: jeśli chcecie żeby danie było cieplejsze, wystarczy pesto chwilkę podgrzać i dodać gorący makaron.
Wygląda apetycznie 🙂
🙂
Wygląda zjawiskowo 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Pierwszy raz słyszę, że istnieją polędwiczki z łososia…. dziwne ?
Polędwica z łososia 🙂
Proponuję zmienić tytuł posta na: "Spaghetti z pesto z rukoli, polędwicą łososiową i gorgonzolą"
Polędwica nie jest z łososia tylko z wołowiny 🙂
Przykro mi, ale nie zmienię ponieważ została użyta polędwica z łososia, nie należy do tanich, ale można ją kupić w sklepach, gdzie sprzedają świeże ryby. Może wygląda inaczej bo jest podgrzana na patelni kilka sek. jak jest napisane w przepisie. Pozdrawiam i dziękuję za uwagę i zainteresowanie 🙂
Oj przepraszam, w takim razie w składnikach wkradł się błąd 🙂 I tym się zasugerowałam 🙂
Nic się nie dzieje, ale w składnikach cały czas jest polędwica z łososia 🙂