Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą

6 wrz, 2015 | MAKARON, PESTO, RYBY, Wszystkie przepisy | 10 Komentarze

Szybkie makaronowe danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwicę z łososia kilka sekund grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti durum,
  • 100 g polędwicy łososiowej w plastrach,
  • 50 g gorgonzoli,
  • 100 g rukoli (dwie duże garście),
  •  łyżki orzeszków piniowych,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżeczka),
  • 15 g startego parmezanu,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Pesto: orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto.

Polędwicę układamy na 5 sek na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu.

Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą rukolą. Całość doprawiamy pieprzem.


Rada: jeśli chcecie żeby danie było cieplejsze, wystarczy pesto chwilkę podgrzać i dodać gorący makaron.

10 komentarzy

  1. Kinga

    Wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    Wygląda zjawiskowo 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Bardzo dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Anonimowy

    Pierwszy raz słyszę, że istnieją polędwiczki z łososia…. dziwne ?

    Odpowiedz
  4. Moniki Smakołyki

    Polędwica z łososia 🙂

    Odpowiedz
    • Anonimowy

      Proponuję zmienić tytuł posta na: "Spaghetti z pesto z rukoli, polędwicą łososiową i gorgonzolą"
      Polędwica nie jest z łososia tylko z wołowiny 🙂

      Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Przykro mi, ale nie zmienię ponieważ została użyta polędwica z łososia, nie należy do tanich, ale można ją kupić w sklepach, gdzie sprzedają świeże ryby. Może wygląda inaczej bo jest podgrzana na patelni kilka sek. jak jest napisane w przepisie. Pozdrawiam i dziękuję za uwagę i zainteresowanie 🙂

      Odpowiedz
  5. Anonimowy

    Oj przepraszam, w takim razie w składnikach wkradł się błąd 🙂 I tym się zasugerowałam 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Nic się nie dzieje, ale w składnikach cały czas jest polędwica z łososia 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl