Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo, dlatego polecam je wyjątkowo.
Składniki
na formę 20/20 cm:
- 200 g małych cukinii,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 125 g pestek dyni,
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- skórka z 1 cytryny,
- sok z ½ cytryny,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
- 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 garść posiekanej w paseczki bazylii,
- ponadto:
- cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie
Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach.
Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera.
Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość, na kogel-mogel. Powoli dodajemy cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok z cytryny, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i miksujemy kolejne 2 min.
Na koniec dodajemy zmiksowane pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i dobrze odciśniętą cukinię, dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku (na najniższym poziomie) rozgrzanym do 180°C,ok. 45-50 min, na ciemnozłoty kolor. Należy przed wyciągnięciem ciasta wykonać próbę patyczka.
Pozostawiamy do przestygnięcia, wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone.
Intrygujące, bardzo oryginalne ciasto 🙂
I intrygująco dobre 🙂
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.