Ciasto z cukinią i bazylią

15 mar, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 3 Komentarze

Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo, dlatego polecam je wyjątkowo.

Składniki

na formę 20/20 cm:

  • 200 g małych cukinii,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 125 g pestek dyni,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z ½ cytryny,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 garść posiekanej w paseczki bazylii,
  • ponadto:
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie

Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach.

Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. 

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera.

Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość, na kogel-mogel.  Powoli dodajemy cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok z cytryny, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i miksujemy kolejne 2 min.

Na koniec dodajemy zmiksowane pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i dobrze odciśniętą cukinię, dokładnie mieszamy.

Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku (na najniższym poziomie) rozgrzanym do 180°C,ok. 45-50 min, na ciemnozłoty kolor. Należy przed wyciągnięciem ciasta wykonać próbę patyczka.

Pozostawiamy do przestygnięcia, wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone.

 

3 komentarze

  1. gin

    Intrygujące, bardzo oryginalne ciasto 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      I intrygująco dobre 🙂

      Odpowiedz
  2. Adrian Moczyński

    Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl