Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami

23 gru, 2016 | BOŻE NARODZENIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasto piernikowe z dodatkami polecam serdecznie i przesyłam życzenia świąteczne. Wszystkiego co najpiękniejsze, wszystkiego co najsmaczniejsze, wszystkiego czego sobie zamarzycie,  żeby piękne było Wasze życie innocent

Składniki

na okrągłą formę o średnicy 20 cm:

ciasto:

  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 250 g cukru kryształ białego,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ płaska łyżeczka startejgałki muszkatołowej,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • świeżo starta skórka z dużej pomarańczy,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 6 łyżek tartych orzechów laskowych,

polewa:

  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • 1 łyżka kakao do podsypania,
  • czekolada biała,
  • perełki ozdobne. 

Przygotowanie

Ciasto:

Masło roztapiamy i studzimy.

Suche składniki: z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy, gałkę muszkatołową, oraz sodę.

Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle i mieszamy.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w 160°C ok. 80 min na dolnej półce. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.  

Rada: żeby wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia.

Ciasto pozostawiamy do przestudzenia.

Polewa:

Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy.  

Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej.

Ciasto można ozdobić np. choinkami z białej czekolady. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia robimy dowolne wzory. Można posypać kolorowymi perełkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl