Ciasto piernikowe z dodatkami polecam serdecznie i przesyłam życzenia świąteczne. Wszystkiego co najpiękniejsze, wszystkiego co najsmaczniejsze, wszystkiego czego sobie zamarzycie, żeby piękne było Wasze życie
Składniki
na okrągłą formę o średnicy 20 cm:
ciasto:
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 250 g cukru kryształ białego,
- 250 ml mleka,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
- ½ płaska łyżeczka startejgałki muszkatołowej,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- świeżo starta skórka z dużej pomarańczy,
- 100 g suszonych daktyli,
- 6 łyżek tartych orzechów laskowych,
polewa:
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- 1 łyżka kakao do podsypania,
- czekolada biała,
- perełki ozdobne.
Przygotowanie
Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy.
Suche składniki: z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy, gałkę muszkatołową, oraz sodę.
Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle i mieszamy.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w 160°C ok. 80 min na dolnej półce. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.
Rada: żeby wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia.
Ciasto pozostawiamy do przestudzenia.
Polewa:
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy.
Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej.
Ciasto można ozdobić np. choinkami z białej czekolady. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia robimy dowolne wzory. Można posypać kolorowymi perełkami.
0 komentarzy