Kokardki zieleń do siebie zaprosiły, smaczne danie ze sobą utworzyły. Szparagi, pak choi, groszek zielony, razem na patelni „zatańczyły” i idealnie się połączyły. Czosnek dodał smaku wyrazistego, pieprz cytrynowy kwaskowego, tymianek aromatu głębokiego, a ser grana padano lekko słodkiego. Połączenie tych smaków i aromatów fajnie się skomponowało, i w efekcie bardzo ciekawe, szybkie danie powstało
Składniki
- 1 szt. pak choi,
- 1 garść zielonych szparagów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego,
- świeżo mielony pieprz czarny do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g makronu kokardki,
- 100 g groszku mrożonego,
- sól do smaku,
- ½ łyżeczka cukru,
- świeży tymianek,
- ser grana padano.
Przygotowanie
Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Groszek zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru. Pak choi kroimy w mniejsze kawałki, paski. Szparagi kroimy na 2 -3 cm kawałeczki, główki odkładamy.
Na dużej patelni i rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek. Dodajemy szparagi (bez główek) podsmażamy ok. 1 – 2 min (czas uzależniony jest od grubości szparagów). Dokładamy kapustę, odcedzony z wody groszek, główki szparagów, pieprz cytrynowy i smażymy bardzo krótko max 2 min, ciągle mieszamy. Na sam koniec dodajemy makaron, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron podajemy z startym serem.
Smacznie wygląda! 🙂
Dziękuję, smakowało 🙂