Danie dla siebie (jednej GŁODNEJ osoby) przygotowałam, bo wielką ochotę na pak choi miałam. Czosnek na patelni zeszkliłam, do miseczki przełożyłam, a na tym oleju pak choi wysmażyłam. Ugotowany makaron penne dodałam, przemieszałam, a na środek jajko wbiłam i całość doprawiłam. Białko podsmażyłam, a żółtko do rozlania pozostawiłam. Całość parmezanem posypałam i już się z wielkim smakiem zajadałam.
Składniki
na 1 porcję:
- ok. 50 g PENNE RIGATE Barilla,
- 1 szt. małego pak choi,
- 1 jajko,
- ½ główki czosnku (całe ząbki),
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszony lub świeży koperek,
- ser parmezan.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Pak choi kroimy po długości na plastry.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego podsmażamy na nim czosnek. Nie można ich za mocno przypiec, bo będzie gorzki smak. Ząbki czosnku przekładamy do miseczki i na tym oleju podsmażamy pak choi. Doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy makaron, czosnek, koperek i mieszamy. Na środku robimy niewielkie wgłębienie (przez przesunięcie makaronu na zewnątrz patelni) do którego wbijamy jajko (żółtko powinno być w całości).
Patelnię przykrywamy pokrywką, podgrzewamy tylko tyle, żeby białko się ścięło, a żółtko po przekrojeniu się rozlało.
Całość przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy bardzo drobno startym parmezanem. Dodajemy podsmażone ząbki czosnku.
Uwielbiam takie dania! 🙂
Takie proste, a jednak cos w sobie mają 🙂 pozdrawiam