Ciasto drożdżowe z dodatkiem zmiksowanego, prażonego słonecznika wyrobiłam, w którym masę krówkową o smaku orzechowym ukryłam. W formie rolady, skręconej w ślimaka na blachę dałam, kajmakiem posmarowałam, słonecznikiem posypałam i chwilę, na czas wyrośnięcia, poczekałam. Po upieczeniu, przestudzeniu, mogłam zajadać się ciastem drożdżowym, o smaku słonecznika z kajmakiem orzechowym.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 600 g mąki pszennej typ. 550,
- 150 g słonecznika + 3 kopiaste łyżki,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- 120 g cukru trzcinowego,
- 2 średniej wielkości jajka,
- ok. 1 puszka kajmaku, masa krówkowa o smaku orzechowym 460g.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z 1 łyżką cukru trzcinowego i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, trzy łyżki odkładamy, a pozostały miksujemy za pomocą blendera.
Rada: słonecznik powinien być ciepły, ciasto będzie lepiej rosło.
Dodajemy roztrzepane jajka, sól, cukier, zmiksowany słonecznik i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto, ma być gładkie, elastyczne i miękkie.
Z ciasta wałkujemy duży prostokąt o wymiarach ok. 30/40 cm. Na całą powierzchnię rozsmarowujemy masę kajmakową i zwijamy na roladę.
Blachę od piekarnika lub na tarte o średnicy ok. 30 cm podsypujemy mąką.
Roladę skręcamy i przekładamy na blachę robiąc tzw. ślimaka, zachowując odstępy.
Ciasto z wierzchu kilku miejscach, delikatnie nacinamy nożem, wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy słonecznikiem.
Rada: słonecznik do posypania można pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto pozostawiamy na ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180°C, pieczemy na 2 poziomie od dołu, ok. 25 min.
0 komentarzy