Pomarańczowe żeberka

23 wrz, 2014 | GRILL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 „Pomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! 

Składniki

  • 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski,
  • sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego,

marynata:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2  łyżeczki majeranku,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru brązowego,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu.

Przygotowanie

Marynata:  sól i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki  i łączymy, energicznie mieszając.

Żeberka obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.

Grillujemy bezpośrednio na ruszcie. Gdy przybiorą złocisty kolor, zawijamy je w folię aluminiową i dalej grillujemy.

Żeberka układamy na talerzu i polewamy sosem balsamicznym.

Rada: starajmy się wybierać jak najchudsze żeberka, będą się lepiej grillować i zapewne będą smaczniejsze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl