„Pomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha!
Składniki
- 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski,
- sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego,
marynata:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki cukru brązowego,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu.
Przygotowanie
Marynata: sól i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i łączymy, energicznie mieszając.
Żeberka obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.
Grillujemy bezpośrednio na ruszcie. Gdy przybiorą złocisty kolor, zawijamy je w folię aluminiową i dalej grillujemy.
Żeberka układamy na talerzu i polewamy sosem balsamicznym.
Rada: starajmy się wybierać jak najchudsze żeberka, będą się lepiej grillować i zapewne będą smaczniejsze.
0 komentarzy