Kaszę owsianą niedawno odkryłam i od razu jej smak polubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje. Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam. Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest w smaku oryginalne, to przygotowanie jest proste, banalne.
Składniki
- 2 polędwiczki z indyka (ok. 400 g),
- 2 marchewki (150 g),
- ½ pora (100 g),
- 2 białe, średnie cebule,
- 200 g kaszy owsianej Cenos,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy,
- świeża kolendra,
- świeża zielona pietruszka,
- ostra mielona papryka czerwona,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pieprz cytrynowy,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, w tym czasie przygotowujemy mięso w warzywach. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki kroimy na plasterki. Oprószmy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Marchew, cebulę kroimy w kostkę, a pora w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając. Warzywa przesuwamy na połową strony patelni, dodajemy mięso które podsmażamy po 2 min z każdej str.
Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką, dusimy na małym ogniu do jej odparowania, mięso szybko zmięknie.
Dodajemy kaszę owsianą, kapary, 1-2 łyżki drobno posiekanej kolendry, polewamy zalewą z kaparów i całość mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy zieloną pietruszką i dodajemy dodatkowo kilka listków kolendry.
0 komentarzy