Kasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała.
Składniki
na keksówkę o wymiarach 25/12 cm:
- 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec,
- 1 biała cebula,
- 500 g kapusty,
- czosnek mielony do smaku,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 500 – 600 ml bulionu,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- garść świeżego oregano,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 70 ml oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę, podsmażamy ją ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby kasza została przykryta. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Kasza powinna wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy jej miękkość.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, na którym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy.
Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy, przykrywamy folią aluminiową do pieczenia.
Pieczemy ok. 60 min. w 190°C, 15 min przed końcem pieczenia ściągamy folię, a wierzch smarujemy olejem za pomocą pędzla.
0 komentarzy