Gniazdo jajeczne z bryndzą

12 lis, 2014 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Dania z makaronem często kojarzą nam się z odległymi krajami i nietypowymi, a nawet dziwnymi składnikami. Ja jednak nie wybrałam się w odległą podróż kulinarną, tylko naszą kuchnię polską, prostą, ale niebanalną.  Bryndza, która w moim rejonie jest produkowana, do makaronu została dodana. Do tego wiejskie jajko w koszulce ugotowałam i szczypiorkiem z własnego ogródka posypałam. Żółtko delikatnie się rozlało i z makaronem zmieszało, a bryndza nadała smaku słonawego bardzo, ale to bardzo wyjątkowego. Proste danie, ale smakiem rodzinę moją zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. 

Składniki

na 2 porcje:

 

  • 6 gniazdek  makaronu,
  • 50 g bryndzy,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 2 świeże jajka,
  • 2 łyżki octu,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w wodzie na al dente i odcedzamy. Nie trzeba solić bo bryndza jest słona.

Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną na kawałeczki bryndzę, a na środek makaronu jajko w koszulce. Całość polewamy stopionym masłem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem. 

Przygotowanie jajka w koszulce:

Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500 ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki tak, aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę, aby powstał wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko.

Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl