Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną

26 lip, 2015 | DESERY, SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Słodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. 

Składniki

składniki na ciasto (na 6 foremek o średnicy 10 cm):

  • 150 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

masa:

  • 1 duży, dojrzały banan,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 50 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego,

ponadto:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 mini morele,
  • sok ½ cytryny,
  • masło do wysmarowania foremek,
  • cukier biały na karmel.

Przygotowanie

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Foremki do pieczenia smarujemy masłem.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem

Pieczemy ok. 10 min, wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

 Masa:

Banana miksujemy, z dodatkiem cukru, cukru z prawdziwą wanilią, tylko tyle, żeby powstała jednolita masa. Dodajemy jajko, mascarpone, budyń, śmietankę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Masę przelewamy na przestudzone ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min.

Morele dzielimy na połowę, wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w powstałym syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia.

Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu.

4 komentarze

  1. Unknown

    Pod nitkami wyglądają jak wyjęte prosto z siana. 😉

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      hihihi 🙂 może być i tak 🙂

      Odpowiedz
  2. gin

    Ależ one eleganckie! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl