Gołąbki z kuskusem i cukinią

13 lis, 2018 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie.

Składniki

mała kapusta włoska,

  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 300 g kaszy kuskus,
  • 1 duża biała cebula,
  • pęczek koperku
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • chili świeżo mielona,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ok. 150 ml bulionu,

ponadto:

  • pieczarki,
  • słodka śmietanka 30%,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane.

Przygotowanie

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

Farsz:

Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy)  z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia.

 Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym zarumieniamy cebulę. Dodajemy cukinię i chwilkę całość podsmażamy.

Mieszamy z sparzonym kuskusem i doprawiamy, solą, pieprzem młotkowanym i chili do smaku. Smak powinien być ostry, wyrazisty.

Gołąbki: 

Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i przykrywamy pokrywą bądź folią aluminiową.

Pieczemy w 200°C ok. 20 – 35 min, aż kapusta będzie miękka.

Można również przygotować je na dużej patelni z pokrywką, chodzi o to, żeby kapusta nam zmiękła a farsz był gorący i przeszedł wszystkimi smakami. Między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować.

Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym  koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.  Moja propozycja to gołąbki z kremowymi pieczarkami, które roimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.

Doprawiamy solą, pieprzem i tuż przed samym podaniem łączymy ze słodką śmietanką. Chwilkę podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia.

2 komentarze

  1. Grunt to przepis!

    Pomysłowy i apetyczny zamiennik tradycyjnych, mięsnych gołąbków. Pycha 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Lubię cukinię, lubię kuskus, lubię kapustę – gołąbki, a czasu mi brakuje, takie dobie wymysliłam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl