Zupa w formie kremu to takie danie, które do wykonania ma zdrowe zadanie. Warzywa, co nie za bardzo lubimy, sprytnie są przemycane, przez to, że wszystko jest dokładnie miksowane. Moja zupa chociaż z białych warzyw, a jednak biel jest zmieniona, bo curry i lubczykiem została doprawiona.
Składniki
- 300 g topinamburu,
- 3 szt. cebuli dymki ze szczypiorem,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 200 g pora,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego (do smaku),
- 1 litr wody,
ponadto:
- ser twardy np. parmezan, Grana Padano.
Przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy: topinambur oraz pora w plasterki, a cebulę bez szczypiorku, czosnek w kostkę.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pozostałe warzywa i całość podgrzewamy ciągle mieszając. Kiedy por zmięknie całość zalewamy gorącą wodą.
Dodajemy curry, lubczyk, ½ płaskiej łyżeczki soli i całość dusimy do momentu aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.
Całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na samym końcu dodajemy pieprz i sól do smaku.
Krem podajemy z startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy