Krem z białych warzyw (por, dymka, topinambur, czosnek)

23 lut, 2020 | Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Zupa w formie kremu to takie danie, które do wykonania ma zdrowe zadanie. Warzywa, co nie za bardzo lubimy, sprytnie są  przemycane, przez to, że wszystko jest dokładnie miksowane. Moja zupa chociaż z białych warzyw, a jednak biel jest zmieniona, bo curry i lubczykiem została doprawiona.

Składniki

  • 300 g topinamburu,
  • 3 szt. cebuli dymki ze szczypiorem,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 200 g pora,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego (do smaku),
  • 1 litr wody,

ponadto:

  • ser twardy np. parmezan, Grana Padano.

Przygotowanie

Warzywa obieramy i kroimy: topinambur oraz pora w plasterki, a cebulę bez szczypiorku, czosnek w kostkę.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pozostałe warzywa i całość podgrzewamy ciągle mieszając. Kiedy por zmięknie całość zalewamy gorącą wodą.

Dodajemy curry, lubczyk, ½ płaskiej łyżeczki soli i całość dusimy do momentu aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie.

Całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na samym końcu dodajemy pieprz i sól do smaku.

Krem podajemy z startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl