Polędwiczki w śmietanie udusiłam, sera dołożyłam, fajnie doprawiłam, a kaszę gryczaną na popcorn uprażyłam. To tak w jednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam. Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
- 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- 4 ząbki czosnku,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 20 g tartego sera żółtego,
- 50 ml bulionu,
- 2 szczypty przyprawy garam masala,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- papryczka chili świeżo mielona do smaku,
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
- sól do smaku,
ponadto:
- olej do smażenia,
- 100 g kaszy gryczanej,
- pęczek koperku,
- świeży brokuł.
Przygotowanie
Polędwiczki:
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, na grubość ok. 1 cm. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z olejem i obtaczamy w nim plastry polędwiczek, które przekładamy na rozgrzaną patelnię. Polędwiczkę podgrzewamy (na najmniejszym ogniu, nie smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna.
Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala, ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól dodajemy na sam koniec, jeśli będzie taka konieczność.
Sos powinien się zredukować, mieć gęstą konsystencję, polędwiczki powinny być w nim obtoczone.
Popcorn z kaszy gryczanej:
W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami, ok. 1 płaska łyżka) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Na talerzu układamy polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej, posypujemy koperkiem, dodajemy popcorn i podajemy z brokułami gotowanymi na parze (bez soli).
Rada: popcorn można przygotować przed przygotowaniem sosu z polędwiczkami. Polędwiczki obtoczone w czosnku można wstawić do lodówki na ok. 1 godz., dzięki temu fajnie przejdą czosnkowym smakiem.
Bardzo elegancko wygląda, jak z najlepszej restauracji 🙂
Dziękuję za komplement 🙂