Tarta chałwowa z migdałami na cieście kakaowym

26 wrz, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Nie przepadam za ciastami, a w szczególności  za tortami z masami. Tarta zaś jest inna, bo na kruchym cieście, smakami można kombinować, a potem się słodyczą rozkoszować. Moja tarta jest słodka, chociaż cukru do niej nie dodałam bo zamienniki wykorzystałam, syrop klonowy, który jest w smaku wyjątkowy oraz chałwę, której słodkości nie brakuje, a jej smak w całej tarcie dominuje. Tarte można na różne sposoby kombinować i nie ma co, trzeba, wymyślać nowe smaki i próbować.

Składniki

forma ok 25 cm.

ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1-3 łyżki wody,

masa:

  • 2 jajka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g chałwy waniliowej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

ponadto:

  • garść płatków migdałowych.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min, i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:

Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy.

Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Tarte przez  pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 200°C, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 20 min do próby suchego patyczka.

Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu.

To treść wypełniająca. Jej głównym atutem jest to, że jest. Choć nie ma walorów merytorycznych, to świetnie symuluje tekst właściwy, którypojawi się tutaj wkrótce. Daje wrażenie gotowej strony internetowej z tekstamiprzedstawiającymi ofertę i przybliżającymi firmę, produkt czy inny tematstrony, na której się znajduje.

Składniki

na ok. 25 szt.:
  • składnik pierwszy,
  • składnik drugi,
  • składnik trzeci,

ponadto:

  • składnik czwarty.

Przygotowanie

Tekst wypełniający jest ważnym elementem powstającej strony. Nie odwraca uwagi od jej formy, a sprawia, że przyjmuje ona kształt gotowejwitryny WWW. Takie rozwiązanie jest uniwersalne i neutralne. Fakt ten pozwalana wykorzystanie go praktycznie na każdej nowobudowanej stronie internetowej.

To treść wypełniająca. Jej głównym atutem jest to, że jest. Choć nie ma walorów merytorycznych, to świetnie symuluje tekst właściwy, którypojawi się tutaj wkrótce. Daje wrażenie gotowej strony internetowej z tekstamiprzedstawiającymi ofertę i przybliżającymi firmę, produkt czy inny tematstrony, na której się znajduje.

Składniki

na ok. 25 szt.:
  • składnik pierwszy,
  • składnik drugi,
  • składnik trzeci,

ponadto:

  • składnik czwarty.

Przygotowanie

Tekst wypełniający jest ważnym elementem powstającej strony. Nie odwraca uwagi od jej formy, a sprawia, że przyjmuje ona kształt gotowejwitryny WWW. Takie rozwiązanie jest uniwersalne i neutralne. Fakt ten pozwalana wykorzystanie go praktycznie na każdej nowobudowanej stronie internetowej.

To treść wypełniająca. Jej głównym atutem jest to, że jest. Choć nie ma walorów merytorycznych, to świetnie symuluje tekst właściwy, którypojawi się tutaj wkrótce. Daje wrażenie gotowej strony internetowej z tekstamiprzedstawiającymi ofertę i przybliżającymi firmę, produkt czy inny tematstrony, na której się znajduje.

Składniki

na ok. 25 szt.:
  • składnik pierwszy,
  • składnik drugi,
  • składnik trzeci,

ponadto:

  • składnik czwarty.

Przygotowanie

Tekst wypełniający jest ważnym elementem powstającej strony. Nie odwraca uwagi od jej formy, a sprawia, że przyjmuje ona kształt gotowejwitryny WWW. Takie rozwiązanie jest uniwersalne i neutralne. Fakt ten pozwalana wykorzystanie go praktycznie na każdej nowobudowanej stronie internetowej.

To treść wypełniająca. Jej głównym atutem jest to, że jest. Choć nie ma walorów merytorycznych, to świetnie symuluje tekst właściwy, którypojawi się tutaj wkrótce. Daje wrażenie gotowej strony internetowej z tekstamiprzedstawiającymi ofertę i przybliżającymi firmę, produkt czy inny tematstrony, na której się znajduje.

Składniki

na ok. 25 szt.:
  • składnik pierwszy,
  • składnik drugi,
  • składnik trzeci,

ponadto:

  • składnik czwarty.

Przygotowanie

Tekst wypełniający jest ważnym elementem powstającej strony. Nie odwraca uwagi od jej formy, a sprawia, że przyjmuje ona kształt gotowejwitryny WWW. Takie rozwiązanie jest uniwersalne i neutralne. Fakt ten pozwalana wykorzystanie go praktycznie na każdej nowobudowanej stronie internetowej.

2 komentarze

  1. gin

    Mmm, chałwa… Ta tarta musiała smakować niebiańsko 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      O tak 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl