Babka na oleju rzepakowym z wianuszkiem rodzynkowo pomarańczowym

14 kwi, 2017 | BABECZKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu  na dnie wylądowały i bo tzw. „wianuszek ” utworzyć miały. Moje dzieci za nimi nie przepadają, wiec czystą babkę zjadają, a pozostała rodzina cała, w całości ze smakiem pozjadała.  
 „3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, jest bogaty w źródło kwasu omega-3, jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny”.

Składniki

na dużą formę na babkę:

  • 5 dużych jaj,
  • 80 g cukru pudru,
  • 2 duże łyżki miodu (np. rzepakowy),
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy,
  • 80 g rodzynek,

ponadto:

  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta  lub mąka do obsypania formy,
  • cukier puder.

 

Przygotowanie

Suche składniki: mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Jaja miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach ok. 5 min. Następnie dodajemy miód, olej i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. Na samym końcu dodajemy rodzynki i skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do  natłuszczonej i obsypanej formy.

Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia  nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część ciasta była czysta, a końcówka z dużą ilością bakalii. Dzieci mogły zjeść to co lubią, czyli babkę bez bakalii. 

Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem drewnianym, czy się upiekła. Foremki są różnych kształtów i dlatego ciężko określić idealnie czas pieczenia.
Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. 
Posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl