Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu na dnie wylądowały i bo tzw. „wianuszek ” utworzyć miały. Moje dzieci za nimi nie przepadają, wiec czystą babkę zjadają, a pozostała rodzina cała, w całości ze smakiem pozjadała.
„3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, jest bogaty w źródło kwasu omega-3, jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny”.
Składniki
na dużą formę na babkę:
- 5 dużych jaj,
- 80 g cukru pudru,
- 2 duże łyżki miodu (np. rzepakowy),
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy,
- 80 g rodzynek,
ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- bułka tarta lub mąka do obsypania formy,
- cukier puder.
Przygotowanie
Suche składniki: mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Jaja miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach ok. 5 min. Następnie dodajemy miód, olej i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. Na samym końcu dodajemy rodzynki i skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej formy.
Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część ciasta była czysta, a końcówka z dużą ilością bakalii. Dzieci mogły zjeść to co lubią, czyli babkę bez bakalii.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem drewnianym, czy się upiekła. Foremki są różnych kształtów i dlatego ciężko określić idealnie czas pieczenia.
Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem.
Posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarzy