Ziołowe grillowane warzywa

13 lip, 2016 | DANIA JARSKIE, GRILL, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły.  Danie z grilla kolorowe i bardzo zdrowe. Kiedy je podałam to kolejne zamówienie na nie miałam, bo nie dość że od tradycyjnego grillowania zrezygnowałam, to w smakach przypraw ich rozkochałam.

Składniki

  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw  zioła tajskie,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • garść pomidorków daktylowych,
  • 2 -3 średnie marchewki,
  • 1 mała cukinia,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
  • świeża bazylia tajska.

Przygotowanie

Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka (obieraczki) do warzyw. Papryki kroimy w paski, a cukinię w słupki.

Wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) łączymy ze sobą skrapiamy olejem ,doprawiamy mieszankami przypraw  (zioła tajskie, toskańskie), solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy.

Pomidorki grillujemy bezpośrednio na ruszcie i dodajemy do warzyw. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii tajskiej.

4 komentarze

  1. Cath

    Jak kolorowo 🙂 to lubię 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      O tak i do tego smacznie i zdrowo, polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. Agata

    Mmmm ja uwielbiam grillowane warzywa! Czuję bardziej ich smak i nie muszę ich specjalnie doprawiać. Tak na prawdę odkąd zamówiłam na polgrill.pl/kategoria-produktu/grille/grille-elektryczne/ grill elekryczny do domu to częściej z niego korzystam niż z patelni. Podoba mi się to, że nie zużywam tyle tłuszczu i dania smakują na prawdę dobrze, czy to mięso czy warzywka! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuje bardzo, pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl