Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły. Danie z grilla kolorowe i bardzo zdrowe. Kiedy je podałam to kolejne zamówienie na nie miałam, bo nie dość że od tradycyjnego grillowania zrezygnowałam, to w smakach przypraw ich rozkochałam.
Składniki
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie,
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ papryki żółtej,
- ½ papryki zielonej,
- garść pomidorków daktylowych,
- 2 -3 średnie marchewki,
- 1 mała cukinia,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
- świeża bazylia tajska.
Przygotowanie
Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka (obieraczki) do warzyw. Papryki kroimy w paski, a cukinię w słupki.
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) łączymy ze sobą skrapiamy olejem ,doprawiamy mieszankami przypraw (zioła tajskie, toskańskie), solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy.
Pomidorki grillujemy bezpośrednio na ruszcie i dodajemy do warzyw. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii tajskiej.
Jak kolorowo 🙂 to lubię 🙂
O tak i do tego smacznie i zdrowo, polecam 🙂
Mmmm ja uwielbiam grillowane warzywa! Czuję bardziej ich smak i nie muszę ich specjalnie doprawiać. Tak na prawdę odkąd zamówiłam na polgrill.pl/kategoria-produktu/grille/grille-elektryczne/ grill elekryczny do domu to częściej z niego korzystam niż z patelni. Podoba mi się to, że nie zużywam tyle tłuszczu i dania smakują na prawdę dobrze, czy to mięso czy warzywka! 🙂
Dziękuje bardzo, pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂