Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone. Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam. Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam. Powiem TAK. smakowały rewelacyjnie, wyśmienicie, genialnie, a przygotowuje się je prosto, naprawdę banalnie.
Składniki
ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka 2%,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 płaska łyżeczka soli (do smaku),
grzyby z kapustą:
- 200 g świeżych prawdziwków,
- ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki),
- 1 łyżka masła,
- 1 duża biała cebula (ok. 100 g),
- 100 ml bulionu, koncentratu drobiowego Krakus,
- 100 ml wody,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- ½ łyżeczka kminku mielonego,
- świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- jogurt grecki.
Przygotowanie
grzyby z kapustą:
Oczyszczone grzyby i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, często mieszając.
Do bulionu (koncentratu drobiowego Krakus) dolewamy gorącej wody i zalewamy nim grzyby z cebulą. Dodajemy pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili, kminku (smak powinien być ostry, wyrazisty) i całość dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż cały bulion odparuje, grzyby wchłoną smak – NIE DODAJEMY SOLI!
Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia.
ciasto:
Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 – 15 min, żeby uwolnić gluten. Dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm). Fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem jogurtu greckiego, który można doprawić solą i pieprzem.
0 komentarzy