Fuczki z prawdziwkami

29 wrz, 2017 | DANIA JARSKIE, DANIA REGIONALNE, GRZYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone. Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam. Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam. Powiem TAK. smakowały rewelacyjnie, wyśmienicie, genialnie, a przygotowuje się je prosto, naprawdę banalnie. 

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka soli (do smaku),

grzyby z kapustą:

  • 200 g świeżych prawdziwków,
  • ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża biała cebula (ok. 100 g),
  • 100 ml bulionu, koncentratu drobiowego Krakus,
  • 100 ml wody,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • ½ łyżeczka kminku mielonego,
  • świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,

ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • jogurt grecki. 

Przygotowanie

grzyby z kapustą:

Oczyszczone grzyby i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, często mieszając.

Do bulionu (koncentratu drobiowego Krakus) dolewamy gorącej wody i zalewamy nim grzyby z cebulą. Dodajemy pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili, kminku (smak powinien być ostry, wyrazisty) i całość dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż cały bulion odparuje, grzyby wchłoną smak – NIE DODAJEMY SOLI!  

Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia.

ciasto:

Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 – 15 min, żeby uwolnić gluten. Dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm). Fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem jogurtu greckiego, który można doprawić solą i pieprzem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl