Chleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżka soli,
- 250 ml letniej wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 5 łyżek ziaren słonecznika,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżka kminku całego,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich.
Przygotowanie
Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min, do wyrośnięcia drożdży.
Następnie dodajemy kminek, sól, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody.
(patrz zdjęcia)
Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą. Formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką. Takie zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone.
Nożem delikatnie nacinamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłym miejscu.
Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w 180°C.
Pyszniutki ten chleb –
przepis ekstra – dzięki:)