Chleb mieszany z lubczykiem

27 wrz, 2014 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

Chleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący.

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 250 ml letniej wody,
  •  ½  łyżeczki cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki pełnoziarnistej,
  • 5 łyżek ziaren słonecznika,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżka kminku całego,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich. 

Przygotowanie

Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min, do wyrośnięcia drożdży.

Następnie dodajemy kminek, sól, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. 

(patrz zdjęcia)

Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą. Formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką. Takie zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone.

Nożem delikatnie nacinamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłym miejscu.

Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w 180°C.

1 komentarz

  1. Koronkowy Dwór

    Pyszniutki ten chleb –
    przepis ekstra – dzięki:)

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl