Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne)

11 maj, 2015 | GRILL, RYBY, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli  z świeżymi  warzywami  i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy. 

Składniki

 2 porcje

  • 2 szt. pstrąga tęczowego,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • 1 szt. cebuli czosnkowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 limonka,
  • masło,
  •  świeży lubczyk,
  • świeży koperek,
  • szczypiorek,
  • roszponka,
  • zielone szparagi,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy, a limonkę kroimy w cienkie plasterki.

Pstrąga nacieramy niewielką ilością soli, dodajemy do środka czosnek, liomonkę, liście lubczyku i kawałki masła. Doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem. Spinamy wykałaczkami i przekładamy na folię aluminiową.

Grillujemy z dwóch str. tak, żeby mięso łatwo odchodziło od ości.

Schłodzone szparagi  płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy.

Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na ruszcie.

Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl