Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli z świeżymi warzywami i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.
Składniki
2 porcje
- 2 szt. pstrąga tęczowego,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- 1 szt. cebuli czosnkowej,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 limonka,
- masło,
- świeży lubczyk,
- świeży koperek,
- szczypiorek,
- roszponka,
- zielone szparagi,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy, a limonkę kroimy w cienkie plasterki.
Pstrąga nacieramy niewielką ilością soli, dodajemy do środka czosnek, liomonkę, liście lubczyku i kawałki masła. Doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem. Spinamy wykałaczkami i przekładamy na folię aluminiową.
Grillujemy z dwóch str. tak, żeby mięso łatwo odchodziło od ości.
Schłodzone szparagi płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy.
Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na ruszcie.
Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką.
0 komentarzy