Grillowane kiełbaski często z pieczywem zjadamy, ale jak je z warzywami grillowanymi podamy, to nowy smak uzyskamy. Kiełbaski już gotowe w dwóch smakach mamy, wiec do warzyw dokładamy. Ulubione warzywa można na różne sposoby komponować i ich nie żałować.
Składniki
na 4 porcje:
- cienkie kiełbaski – Grill Mix Kiełbaski Pepperoni i Kiełbaski Polskie,
- 3 świeże papryki kolorowe (biała, czerwona, zielona),
- kilka średnich pomidorów lub 2 garście koktajlowych,
- 2 duże czerwone cebule,
- szczypior z cebulkami,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- olej rzepakowy,
- papryka w proszku wędzona.
Przygotowanie
Papryki oczyszczamy z ziaren i kroimy w paski, cebulę w ósemkę, pomidory w ćwiartki. Jeśli używamy koktajlowych, to pozostawiamy je w całości.
Paprykę z cebulą przekładamy do miski, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i mieszamy. Warzywa przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy.
Pomidorki skrapiamy olejem i grillujemy bezpośrednio na rożnie i dodajemy do warzyw. Można też dodać je do warzyw, ale pod koniec grillowania.
Kiełbaski grillujemy, tak jak lubimy.
Warzywa doprawiamy pieprzem i papryką wędzoną do smaku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z kiełbaskami.
Rada: jeśli przełożymy gotowe, grillowane kiełbaski do warzyw, pomieszamy i kilka min zostawimy na rożnie, to kiełbaski nadadzą warzywom, fajnego smaku.
0 komentarzy