Kiedy danie jest kolorowe, w smaku wyjątkowe i podane tak jak lubimy, to nawet największego niejadka nim skusimy. Kolory i smaki się uzupełniają i apetyt nam pobudzają. To danie, na talerzu, to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna.
Składniki
pesto:
- 100 g rukoli (dwie duże garście),
- 50 g pestek słonecznika (4 łyżki),
- 70 ml oleju rzepakowego Rapso,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 15 g startego sera np. radamera,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ryba:
- 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza,
- olej rzepakowy Rapso do smażenia,
- szczypta mielonego cynamonu,
- 3 małe gwiazdki anyżu,
- sól, pieprz do smaku,
ponadto:
- 200 g ryżu białego,
- kiełki rzodkiewki,
- świeża rzodkiewka,
- ser żółty np. radamer.
Przygotowanie
Pesto:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Chipsy serowe:
Ser żółty trzemy na tarce. Patelnię rozgrzewamy i na suchą (bez żadnego tłuszczu !) układamy ser w kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt.
Ryba:
Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem i anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe.
Pęknie podane 🙂
Dziękuję 🙂