Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych

13 kwi, 2015 | DANIA GŁÓWNE, PESTO, RYBY, RYŻ, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kiedy danie jest kolorowe,  w smaku wyjątkowe i podane tak jak lubimy, to nawet największego niejadka nim skusimy. Kolory i smaki  się uzupełniają i apetyt nam pobudzają. To danie, na talerzu, to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna.

Składniki

pesto:

  • 100 g rukoli (dwie duże garście),
  • 50 g pestek słonecznika (4 łyżki),
  • 70 ml oleju rzepakowego Rapso,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 15 g startego sera np. radamera,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ryba:

  • 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza,
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • 3 małe gwiazdki anyżu,
  • sól, pieprz do smaku,

ponadto:

  • 200 g ryżu białego,
  • kiełki rzodkiewki,
  • świeża rzodkiewka,
  • ser żółty np. radamer.

Przygotowanie

Pesto:

Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Chipsy serowe:

Ser żółty trzemy na tarce. Patelnię rozgrzewamy i na suchą (bez żadnego tłuszczu !) układamy  ser w kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt. 

Ryba:

Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem i anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.

Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe.

2 komentarze

  1. Anonimowy

    Pęknie podane 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl