Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba, na zimno zjadana.
Składniki
na 2 foremki o dł. 20 cm:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 ½ suchej bułki kajzerki,
- 1 duża cebula,
- 2 surowe jajka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 6 ugotowanych jajek,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- 1 łyżka drobno posiekanej szałwii,
ponadto:
- olej do wysmarowania formy,
- pieprz czarny grubo mielony.
Przygotowanie
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę ze szczyptą soli.
W dużej misce mieszamy mięso wołowe z wieprzowym. Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Jeśli używamy aluminiowych foremek, to nie trzeba ich smarować. Mięso dzielimy na 4 części, jeśli będziemy robić w dwóch foremkach, (jeśli w jednej dużej, to na dwie części ). Foremki wypełniamy jedną częścią mięsa, układamy ugotowane jajka po długości, jedno za drugim (3 jajka na jedna foremkę) i dociskamy je. Następnie nakładamy pozostałą część mięsa, jajka powinny być przykryte. Mięso wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch mięsa posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pieprz powinien być grubo zmielony, po upieczeniu da nam chrupiącą skórkę.
Pieczemy ok 60 min, w temp. 180°C.
Smacznie wygląda! 🙂
Dziękuję, i smaczna na zimno i ciepło. Polecam 🙂
Pycha, a jajko fajnie nadaje koloru.