Pęczak na zielono z popękaną fasolą czerwoną i chrupiącym czosnkiem

22 sie, 2023 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, KASZA | 0 komentarzy

Polecam zdrowe danie z kaszy pęczak przygotowane, do którego warzywa- fasolka, groszek cukrowy – zostały dodane, z pękającą fasolką czerwoną na oliwie z oliwek podsmażoną, czerwoną słodką i ostrą papryką doprawioną. Żeby danie jeszcze bardziej było podkreślone, na sam wierzch chrupiący czosnek i dymka na oliwie podsmażone, zostały dołożone. Wszystkie składniki ze sobą połączone, oliwą z oliwek okraszone, dzięki temu nutę łagodnej goryczki i ostrość uzyskały i cudownie, smacznie, niebanalnie ze sobą smakowo współgrały.

Składniki

  • oliwa z oliwek,
  • 200 kaszy pęczak,
  • duża garść zielonej fasoli,
  • duża garść groszku cukrowego,
  • 1 główka czosnku,
  • 2 cebule dymki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • sól
  • pieprz,
  • mielona słodka czerwona papryka do smaku,
  • mielona ostra czerwona papryka do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki.

Przygotowanie

Pęczak gotować w lekko osolonej wodzie, kiedy będzie al dente dodać zieloną fasolkę i groszek, odcedzić.

Ząbki czosnku pokroić na równej grubości (cienkie) plasterki, dymkę na krążki. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, podsmażyć na złoty kolor czosnek oraz dymkę, oprószyć solą. Odsączyć z oliwy, przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni (z pozostałą oliwą) dodać odcedzoną i opłukaną fasolę czerwoną, oprószyć papryką słodką i ostrą. Podgrzewać, skórka powinna popękać i się podsmażyć.

Pęczak z zielonymi warzyw połączyć z czerwoną fasolą, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dolać oliwy, tyle, żeby kasza była okraszona. Podawać z czosnkiem i dymką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl