Polecam zdrowe danie z kaszy pęczak przygotowane, do którego warzywa- fasolka, groszek cukrowy – zostały dodane, z pękającą fasolką czerwoną na oliwie z oliwek podsmażoną, czerwoną słodką i ostrą papryką doprawioną. Żeby danie jeszcze bardziej było podkreślone, na sam wierzch chrupiący czosnek i dymka na oliwie podsmażone, zostały dołożone. Wszystkie składniki ze sobą połączone, oliwą z oliwek okraszone, dzięki temu nutę łagodnej goryczki i ostrość uzyskały i cudownie, smacznie, niebanalnie ze sobą smakowo współgrały.
Składniki
- oliwa z oliwek,
- 200 kaszy pęczak,
- duża garść zielonej fasoli,
- duża garść groszku cukrowego,
- 1 główka czosnku,
- 2 cebule dymki,
- puszka czerwonej fasoli,
- sól
- pieprz,
- mielona słodka czerwona papryka do smaku,
- mielona ostra czerwona papryka do smaku,
- pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie
Pęczak gotować w lekko osolonej wodzie, kiedy będzie al dente dodać zieloną fasolkę i groszek, odcedzić.
Ząbki czosnku pokroić na równej grubości (cienkie) plasterki, dymkę na krążki. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, podsmażyć na złoty kolor czosnek oraz dymkę, oprószyć solą. Odsączyć z oliwy, przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni (z pozostałą oliwą) dodać odcedzoną i opłukaną fasolę czerwoną, oprószyć papryką słodką i ostrą. Podgrzewać, skórka powinna popękać i się podsmażyć.
Pęczak z zielonymi warzyw połączyć z czerwoną fasolą, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dolać oliwy, tyle, żeby kasza była okraszona. Podawać z czosnkiem i dymką.
0 komentarzy