Pyszna pasta z awokado z dodatkiem oleju lnianego i serka twarogowego, sokiem z cytryny doprawiona, pieprzem czarnym i zielonym wyostrzona. Idealna do kanapek, samodzielna lub jako dodatek. Proponują bułkę nią posmarować, świeżych ziół nie żałować, jeszcze awokado w plasterkach na niej poukładać i z jajkiem w koszulce podawać.
Składniki
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki oleju lnianego Bieszczadzka Spiżarnia,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól do smaku,
- na czubek łyżeczki suszonego koperku,
- 100 g sera twarogowego półtłustego,
- pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie
Awokado parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek łyżeczką.
Przekładamy do miski, dodajemy twaróg i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy olej lniany, sok z cytryny, dodajemy rozkruszony w palcach koperek, doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Jeszcze raz ugniatamy do połączenia wszystkich składników.
Olej lniany – Zastosowanie
Olej lniany tłoczony na zimno posiada szereg zastosowań w codziennym przygotowaniu posiłków. Najlepszym sposobem na wykorzystanie oleju lnianego to dodawanie go do sałatek bądź surówek. Przez co poprawimy wchłanialność witamin rozpuszczalnych w wodzie, znajdujących się w warzywach i owocach. Możemy dodawać go także do owsianki czy ugotowanych ziemniaków. Należy pamiętać, że olej lniany nie jest przeznaczony do obróbki cieplnej – nie należy na nim smażyć!
Tłoczenie oleju lnianego
Olej lniany z Bieszczadzkiej Spiżarni jest tłoczony na zimno z najwyższej jakości ziaren. Dzięki wykorzystaniu niskiej temperatury możemy zachować wszystkie wartościowe składniki. Olej lniany budwigowy posiada intensywnie złotą barwę oraz charakterystyczny smak i aromat. Olej lniany z Bieszczadzkiej Spiżarni jest w 100% naturalny, nie poddawany procesowi oczyszczania czy rafinowania.
Więcej inf. i produktów na str. Bieszczadzka Spiżarnia
0 komentarzy