Kiedy z pracy wracamy, często czasu mało mamy, a tu obiadu brak – oj bywa właśnie tak! Dlatego polecam danie makaronowe, bardzo szybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy.
Składniki
na 2 porcje:
pesto:
- 2 garście rukoli,
- ½ łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka orzeszków piniowych,
- 10 g startego parmezanu,
- szczypta soli,
- 50 ml oleju rzepakowego,
pozostałe składniki:
- 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem,
- 100 g szynki parzonej z linii Premium marki Nove,
- kiełki rzodkiewki,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz zielony świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Pesto: orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Szynkę kroimy w dużą kostkę.
Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron i całość delikatnie mieszamy, tak aby pesto „przykleiło” się do makaronu.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki.
0 komentarzy