Czarny makaron z szynką w pesto z rukoli

22 kwi, 2015 | MAKARON, PESTO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy z pracy wracamy, często czasu mało mamy, a tu obiadu brak – oj bywa właśnie tak!  Dlatego polecam danie makaronowe, bardzo szybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy.

Składniki

na 2 porcje:

pesto:

  • 2 garście rukoli,
  • ½ łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • 10 g startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • 50 ml oleju rzepakowego,

pozostałe składniki:

  • 200 g czarnego makaronu tagliolini   barwionego atramentem,
  •  100 g szynki parzonej z linii Premium marki Nove,
  • kiełki rzodkiewki,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz zielony świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Pesto: orzeszki  miksujemy za pomocą blendera, dodajemy  rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.

Szynkę kroimy w dużą kostkę.

Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron i całość delikatnie mieszamy, tak aby pesto „przykleiło” się do makaronu.

Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl