Zupa kurkowa z kuskusem i pieprzem świeżo mielonym

14 paź, 2021 | ZUPY, DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, KUSKUS | 0 komentarzy

Grzyby jesienią królują i wiele dań swoimi smakami czarują. Jedne z nich to kurki, niewielkie grzybki, które żółtym kolorem zachwycają i niepowtarzalnego smaku dodają.
Zapraszam na zupę kurkową, w smaku kremową z dodatkiem kuskusu perłowego i pieprzu czarnego świeżo zmielonego.

Składniki

laughing 5 porcji

laughing czas przygotowania 30 min

  • 400 g świeżych kurek,
  • 150 g marchewki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 100 g kuskusu perłowego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • pieprz czarny ziarnisty Appetita,
  • 2 liście laurowe Appetita,
  • 4 ziela angielskie Appetita,
  • pęczek świeżego koperku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Warzywa obrać, czosnek zmiażdżyć, marchew i cebulę pokroić w większą kostkę.

Kurki oczyścić, większe przekroić.

W garnku o szerokim dnie roztopić masło, podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać czosnek, grzyby, smażyć do odparowania wody.

Zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe, ziela angielskie, kuskus i gotować ok. 15 min, do momentu aż kuskus będzie miękki.

Śmietankę wymieszać (zahartować) z 4 łyżkami gorącego bulionu, wlać do zupy, zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (grubo zmielonym). Zupę podawać z dużą ilością posiekanego koperku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl