Grzyby jesienią królują i wiele dań swoimi smakami czarują. Jedne z nich to kurki, niewielkie grzybki, które żółtym kolorem zachwycają i niepowtarzalnego smaku dodają.
Zapraszam na zupę kurkową, w smaku kremową z dodatkiem kuskusu perłowego i pieprzu czarnego świeżo zmielonego.
Składniki
5 porcji
- 400 g świeżych kurek,
- 150 g marchewki,
- 2 łyżki masła,
- 1 duża biała cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 100 g kuskusu perłowego,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- pieprz czarny ziarnisty Appetita,
- 2 liście laurowe Appetita,
- 4 ziela angielskie Appetita,
- pęczek świeżego koperku,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Warzywa obrać, czosnek zmiażdżyć, marchew i cebulę pokroić w większą kostkę.
Kurki oczyścić, większe przekroić.
W garnku o szerokim dnie roztopić masło, podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać czosnek, grzyby, smażyć do odparowania wody.
Zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe, ziela angielskie, kuskus i gotować ok. 15 min, do momentu aż kuskus będzie miękki.
Śmietankę wymieszać (zahartować) z 4 łyżkami gorącego bulionu, wlać do zupy, zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (grubo zmielonym). Zupę podawać z dużą ilością posiekanego koperku.
0 komentarzy