Spaghetti z łososiem na zielono

24 lut, 2020 | MAKARON, RYBY, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kilka składników przygotowujemy i z nich szybko, smacznie czarujemy. Prostota w wytrawne danie zamieniona, to będzie uczta wymarzona. Makaron na al dente ugotowany, groszkiem, szpinakiem, koperkiem na zielono „ubrany”, łososiem połączony, serem oprószony. Danie banalne, ale w smaku idealne.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 1 mała biała cebula,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 100 g łososia wędzonego na zimno,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 pęczek koperku,
  • ¾ szklanki mrożonego groszku ( gotowanego na parze),

ponadto:

  • ser twardy np. parmezan.
  • cytryna.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Koperek drobno siekamy, łososia dzielimy na mniejsze kawałeczki.

Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z szczyptą soli. Wlewamy małą chochelkę wody z gotującego się makaronu (kiedy będzie gotowy). Dodajemy groszek i gotujemy 2 min.

Rada: jeśli używamy groszek mrożony, ale surowy należy go dłużej gotować.

Na patelnię dodajemy makaron, szpinak, łososia, koperek i całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Rada: kiedy dodamy wszystkie składniki, patelnię zdejmujemy z ognia, po zmieszaniu przykrywamy pokrywa na 1 min, łosoś pod wpływem temperatury delikatnie zmieni kolor.

Spaghetti podajemy z płatkami lub startym serem, można skropić sokiem z cytryny.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl