Kilka składników przygotowujemy i z nich szybko, smacznie czarujemy. Prostota w wytrawne danie zamieniona, to będzie uczta wymarzona. Makaron na al dente ugotowany, groszkiem, szpinakiem, koperkiem na zielono „ubrany”, łososiem połączony, serem oprószony. Danie banalne, ale w smaku idealne.
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti,
- 1 mała biała cebula,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 100 g łososia wędzonego na zimno,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 pęczek koperku,
- ¾ szklanki mrożonego groszku ( gotowanego na parze),
ponadto:
- ser twardy np. parmezan.
- cytryna.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Koperek drobno siekamy, łososia dzielimy na mniejsze kawałeczki.
Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z szczyptą soli. Wlewamy małą chochelkę wody z gotującego się makaronu (kiedy będzie gotowy). Dodajemy groszek i gotujemy 2 min.
Rada: jeśli używamy groszek mrożony, ale surowy należy go dłużej gotować.
Na patelnię dodajemy makaron, szpinak, łososia, koperek i całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Rada: kiedy dodamy wszystkie składniki, patelnię zdejmujemy z ognia, po zmieszaniu przykrywamy pokrywa na 1 min, łosoś pod wpływem temperatury delikatnie zmieni kolor.
Spaghetti podajemy z płatkami lub startym serem, można skropić sokiem z cytryny.
0 komentarzy