Sezon na grillowanie czas rozpoczynać i na świeżym powietrzu wypoczywać. Pizze więc przygotowałam do której kiełbasy wędzonej dodałam. Była bardzo gorąca, smaczna i chrupiąca. Upieczona w piekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować.
Składniki
ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- szczypta cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka sosu chili,
- szczypta cukru,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
pozostałe składniki:
- 100 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove,
- 1 łyżka kapary,
- 100 -150 g startego żółtego sera,
- 6 szt. pomidorków koktajlowych,
- kiełki rzodkiewki,
- świeża pietruszka.
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy oliwę i wodę. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, tymianek i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki).
Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok 15 min, sos nam się zredukuje, studzimy.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry. Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki.
Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć.
Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ przygotowana jest w 100% z wieprzowiny i jest:
– bez dodatku polifosforanów
– bez dodatku glutaminianu sodu
– bez sztucznych barwników.
0 komentarzy