Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu

17 kwi, 2015 | PIZZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Sezon na grillowanie czas rozpoczynać i na świeżym powietrzu wypoczywać. Pizze więc przygotowałam do której  kiełbasy wędzonej dodałam. Była bardzo gorąca, smaczna i chrupiąca. Upieczona w piekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować. 

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • szczypta cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,

sos:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,

pozostałe składniki:

  • 100 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove,
  • 1 łyżka kapary,
  • 100 -150 g startego żółtego sera,
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych,
  • kiełki rzodkiewki,
  • świeża pietruszka.

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy oliwę i wodę. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, tymianek  i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki).

Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok 15 min, sos nam się zredukuje, studzimy. 

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry. Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary.

Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C.

Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki.

Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. 

Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ  przygotowana jest w 100% z wieprzowiny i jest:

– bez dodatku polifosforanów
– bez dodatku glutaminianu sodu
– bez sztucznych barwników.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl