Bułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini cheeseburgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane.
Składniki
bułki 10 szt.:
- 20 g świeżych drożdży,
- 300 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki cukru,
- 150 ml letniej wody,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 2 łyżki czarnego sezamu,
krążki mięsne 10 szt.:
- 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,2 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki soku z limonki,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
ponadto po 10 plasterków:
- pomidora,
- cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek),
- białej cebuli,
- sera mozzarella,
oraz:
- sos chili,
- rukola,
- olej rzepakowy Rapso,
- sól,
- pieprz,
- mąka do podsypania bułek.
Przygotowanie
Bułki:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki, odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta.
Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min.
Pieczemy ok. 15 min w 190°C.
Krążki mięsne:
Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek. Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy ok. 4 min z każdej str.
W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą.
Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu.
Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, krążek mięsny, ser mozzarella i grillowane warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Cheeseburgery możemy od góry przebić wykałaczką.
Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą.
Jeśli nie masz czasu na bułek pieczenie, to wystarczy je kupić, ale to już nie to samo, a wielkość krążków mięsnych dostosować do ich rozmiarów.
0 komentarzy