Jesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe. Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały. Wędzona papryka była wyczuwalna, a ostrość idealna. Podczas krojenia, obierania noże i obieraczkę firmy Ambition używałam, dzięki nim wszystko szybko i sprawnie przygotowała. Gołąbki na talerzu #myAmbition podałam, które jogurtem naturalnym ze szczypiorkiem polałam. Takie połączenie idealnie współgrało i świetnie smakowało.
Najważniejsze jest dla mnie zdrowe odżywianie, jednocześnie, żeby wszystkim smakowało każde danie. Warzywa niech przeważają, bo przecież mnóstwo zdrowych składników zawierają, a jesienne w dodatku są kolorowe, w smaku wyjątkowe. Przyprawy, dobrze dobrane smak wyostrzają i kubki smakowe podczas jedzenia rozpieszczają.
Składniki
farsz:
- 400 g kaszy gryczanej,
- 2 duże marchewki,
- 3 różnokolorowe papryki,
- 4 średniej wielkości białe cebule,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 kg dyni piżmowej,
- 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku),
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego,
- 2 łyżki pietruszki suszonej,
ponadto:
- sól himalajska do smaku,
- duża biała kapusta na gołąbki,
- świeży szczypiorek,
- jogurt naturalny albo śmietana 18%,
- sól, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy chili.
Przygotowanie
Farsz:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, wydrążamy pestki z włóknem. Kroimy na średniej wielkości kostkę, plastry, kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, dynię miksujemy na gładko.
Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę. Cebulę, również kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i 2-3 podsmażamy często mieszając.
Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię, przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz pieprz, mieszamy. Dodajemy kaszę, pietruszkę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry), studzimy.
Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, przekładamy na cedzak.
Rada: specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki.
Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowych chili, maksymalnie 2-3 łyżki, przykrywamy liśćmi i folią aluminiową. Pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C, 30 min przed końcem ściągamy folię.
0 komentarzy