Do imprezy się przygotowujecie, w kuchni szalejecie, pomysły do głowy Wam nie wpadają, więc moje przekąski ogniste się polecają. W cieście francuskim nadzienie mięsne schowałam, które serem posypałam, na prostokąty pokroiłam, pozwijałam i do piekarnika włożyłam. Nadzienie to mięso mielone, z cukinią połączone, ketchupem z piekła rodem, pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione. To przekąska ognista, w smaku wyrazista, która nada imprezie ostrości i smakowitości. Jeśli boicie się piekielnej ostrości, można dodać ketchupu o pomidorowej łagodności. Ja jednak dla prawdziwych śmiałków przekąskę przygotowałam, i bezkompromisową ostrość Kotlin wybrałam.
Składniki
na 24 szt.:
- 1 filet z kurczaka,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
- 6 łyżek ketchupu z piekła rodem Extra Hot KOTLIN,
- 1 mała cukinia ok. 250 g,
- 1 łyżka oleju rzepakowego chili,
- 1 kopiata łyżka posiekanej pietruszki,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- ser żółty ok. 50 g,
ponadto:
- świeża rukola.
Przygotowanie
Umyty i osuszony filet, kroimy w dowolne, mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy.
Cukinię trzemy na grubej tarce, odciskamy i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju chili, delikatnie solimy, studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy cukinię, ketchup, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 190°C.
Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni rozprowadzamy równomiernie, przygotowane mięso. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem.
Za pomocą nożyka do pizzy tniemy po długości na równe 3 części, a następnie po szerokości, po 8 prostokątów w każdym z pasów. W sumie powinno wyjść 24 prostokąty, delikatnie zwijamy i układamy złączeniem na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi odstępy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25 min, do uzyskania złotego koloru.
Lekko przestudzone ruloniki układamy na rukoli.
0 komentarzy