Każdy ma jarmuż, mam i ja Jarmuż cóż to takiego, odmiana kapusty niby nic nadzwyczajnego. Jednak od starożytności jako roślina ozdobna jest znana i niczym nasza sałata czy kapusta zjadana.
Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie:
- zawiera silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych;,
- jest bogatym źródłem witaminy k, witaminy c, karotenoidów, a także wapnia,
- zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe,
- jest doskonałym źródłem żelaza.
Składniki
- 150 g jarmużu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta papryki czerwonej łagodnej w proszku,
- szczypta czosnku w proszku,
- szczypta soli,
- 10 g żółtego sera.
Przygotowanie
Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy olej, dodajemy jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony.
Jarmuż dzielimy na 2 części.
Chipsy czosnkowe: do jarmużu dodajemy tylko czosnek i delikatnie mieszamy.
Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C.
Rada: jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby chipsy były chrupiące. Czas pieczenia jest bardzo ważny, bo w ciągu jednej min. można wszystko przypalić.
0 komentarzy