Obiad w całości na grillu został przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania.
Składniki
na 5 porcji
marynata:
- 2 łyżki octu winnego z białego winogrona,
- ½ łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia,
- olej rzepakowy czosnkowy,
- 1 główka czosnku,
- 5 dużych plastrów karkówki,
- 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków,
- 1 mały kalafior,
- 3 białe cebule,
- świeże oregano,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Marynata: olej mieszamy z musztardami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Karkówkę delikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc.
Karkówkę 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej.
W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą al dente zaczynamy grillować karkówkę.
Warzywa:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem z papryką, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy je. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i dodajemy ząbki czosnku. Szczelnie zawijamy w folię.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, i tak samo doprawiamy jak ziemniaki. Również zawijamy (porcjami w folię aluminiową).
Cebulę kroimy w plastry, oprószamy solą, polewamy olejem czosnkowym i „zamykamy” w foli aluminiowej.
Karkówkę podajemy z cebulą, ziemniakami i kalafiorem, dodajemy świeże oregano.
0 komentarzy