18.03.2017 Warszawa – siódma edycja konferencji dla blogerów i pasjonatów kulinarnych – Food Blogger Fest – zorganizowana przez ugotuj.to.
Wczorajszy dzień był wyjątkowo długi, ale czas zleciał mi bardzo szybko. Ponad 13 godzin w autobusie, z tego połowa przespana. Podróż z Sanoka do Warszawy i z powrotem wymaga wielogodzinnego siedzenia, ale to jest nieważne, jeśli jedzie się na kolejne spotkanie z ludźmi pełnymi pasji do gotowania. Tym razem, po raz pierwszy wzięłam udział w VII Food Blogger Fest. Dlaczego pierwszy raz? nie wiem, ale wiem, że nie ostatni. Była to wyjątkowa okazja do wysłuchania ciekawych historii, poszerzenia swoich horyzontów kulinarnych oraz spotkania znajomych i przyjaciół. Niektórych, znałam tylko z „sieci”, a tu mogłam poznać ich osobiście.
Podczas Food Blogger Fest odbyły się trzy warsztaty kulinarne, a ja miałam przyjemność uczestniczyć w dwóch.
Pierwsze, to były warsztaty z E.Wedel, które poprowadzili Janusz Profus (Maestro Czekolady E. Wedel) wraz z żoną JoannąKlimas-Profus (Mistrzynią Cukiernictwa). Tu przekonywani byliśmy, że czekolada to nie tylko doskonała przekąska, ale i wdzięczny składnik dań i deserów – zarówno na słodko, jak i na słono. Przygotowaliśmy Pasztet na słodko z czekoladą i bakaliami. Pasztet? brzmiało to dziwnie, ale jak się okazało to cudownie słodki
deser czekoladowy tylko wyglądem przypominający pasztet.
Kolejna propozycja to Chili con carne z nutą czekolady, pyszne wytrawne danie z łopatki wołowej na ostro z gorzką czekoladą i kakao. Podane z kwaśną śmietaną, kolendrą, lionką, nachos i plackami tortilli zawładną moimi kubkami smakowymi. Warsztaty super, profesjonalnie przeprowadzone i przesympatyczni blogerzy. Dzięki nim było bardziej słodko niż mleczna czekolada.
W przerwie między warsztatami szalałam pomiędzy stoiskami Barilla, Zott, Fit & Easy , popijając kawę Saeco, degustując się piwem Książęce, zajadając pyszności specjalnie przygotowane na to spotkanie.
Czas szybko płyną i zanim się obejrzałam, to już byłam ubrana w kolejny fartuch, gotowa do warsztatów z Marcinem Kuc z bloga „Jaja w kuchni” .Potrawy jakie zostały przygotowane, inspirowane były smakiem Książęcego, udowadniając, że wykorzystanie piwa w przepisach sprawia, że dania nabierają wyjątkowego charakteru.
I tak w cudownym towarzystwie czas miną szybko, a nawet za szybko.
Pozdrawiam ciepło Kulinarne przygody Gatity Igraszki losu by Gosia Niewiadomska Dzieje KuchennejWiewióry Parowar Faceta MalinowePocalunki
0 komentarzy