Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu

10 lis, 2014 | PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Każdy ma jarmuż, mam i ja kiss Jarmuż cóż to takiego, odmiana kapusty niby nic nadzwyczajnego. Jednak od starożytności jako roślina ozdobna jest znana i niczym nasza sałata czy kapusta zjadana.

Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie:

Składniki

  • 150 g jarmużu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta papryki czerwonej łagodnej w proszku,
  • szczypta czosnku w proszku,
  • szczypta soli,
  • 10 g żółtego sera.

Przygotowanie

Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy olej, dodajemy jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony.

Jarmuż dzielimy na 2 części.

Chipsy czosnkowe: do jarmużu dodajemy tylko czosnek i delikatnie mieszamy.

Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C.

Rada: jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby chipsy były chrupiące. Czas pieczenia jest bardzo ważny, bo w ciągu jednej min. można wszystko przypalić. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl