Świąteczna tarta z gwiazdeczkami zachwyci Was smakami. Kruche ciasto, kruche ciasteczka, z delikatną masą z mascarpone połączone, białą czekoladą dosłodzone idealnie współgrają, do jej kosztowania zachęcają.
Składniki
forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 200 g schłodzonego masła,
- 200 g mąki tortowej,
- 200 g mąki krupczatki,
- 1 żółtko,
- 1 średnie jajko,
- 2 szczypty soli,
- 60 g cukru pudru,
masa:
- 2 jajka,
- 2 białe czekolady,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
- 250 g serka mascarpone,
ponadto:
- perełki dekoracyjne,
- lukier.
Przygotowanie
Rada: W czasie pieczenia ciasta przygotować masę.
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Przenieść do formy, dokładnie wylepić dno i ścianki. Wystające poza formę ciasto odciąć i z niego upiec ciasteczka o dowolnym kształcie np. choinki, gwiazdki. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.
Wstawić do lodówki na 30 min, do schłodzenia.
Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok. 15 min. Pozostawić do przestygnięcia, a w tym czasie upiec ciasteczka w temp. 180°C ok. 8-10 min.
Masa:
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować ze śmietaną i budyniem, dodać serek mascarpone, rozpuszczoną czekoladę, miksować tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Przełożyć ją na ciasto.
Piec w 170°C ok. 15 min.
Na ciepłe ciasto można poukładać ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika. Ozdobić perełkami lub słodkimi ozdobami. Tarte pozostawić do przestygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Ciasteczka można zjeść oddzielnie, a tarte tylko posypać perełkami.
0 komentarzy