Ciasto kakaowe, fajnie wyszło brązowe, do tego masa kontrastowa, żółta maskarponowa Kusi nie tylko kolorami, ale swoimi smakami.
Składniki
forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 230 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki kakao – 20 g,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- 100 g zimnego masła,
masa serowa:
- 500 g serka mascarpone,
- 2 jajka,
- 1 budyń o smaku waniliowym,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% – 36%,
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii .
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę kakao i cukier puder łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone masło, łączymy je za pomocą noża, następnie dodajemy żółtka, śmietanę i energicznie, ale krótko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formułujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Schłodzone ciasto układamy pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy, nie będzie nam się rozdzielało i przyklejało do wałka. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy 20 min.
Masa:
Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, ekstrakt wanilii, miksujemy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch.
Tarte pieczemy w temperaturze 180°C, ok. 20 min. Studzimy i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno obok urodzinowego tortu będzie gwoździem imprezy dla każdego jubilata. Mascarpone jest delikatne dzięki czemu idealnie wiąże się ze smakiem kakao i wanilii. Rozkoszne połączenie.
Bardzo mi miło za taki komentarz :* Pozdrawiam słodko i zapraszam częściej oraz FB i Instagram 🙂