Holandia kojarzy mi się z serami i z nich zrobionymi przysmakami. Z chęcią w podróż kulinarną do Holandii bym się wybrała i oryginalnych serów skosztowała. Na razie to makaron z trzema serami przygotowałam i marząc, daniem się tym rozkoszowałam. Sery smakami ze śmietaną się zmieszały, kremową konsystencję uzyskały, a makaron gniazdko pasował znakomicie i smakował wyśmienicie.
Składniki
- 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 filet z kurczaka,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula szalotka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 10 g sera żółtego (wędzony radamer),
- 60 g sera kremowego śmietankowego,
- 30 g sera camembert,
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- listki świeżej bazylii.
Przygotowanie
Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje).
Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.
Bardzo apetyczne danie.
Dziękuję i polecam.