Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną

23 wrz, 2015 | GRILL, PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Już jesień, ale pogoda jak w lecie, a jak wiecie, kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. 

Składniki

kapusta:

  • 1 młoda główka białej kapusty,
  • ok. 100 oleju rzepakowego,
  • świeżo mielona papryczka chili do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,

ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki całego kminu,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 450 g mąki pszennej,

ponadto:

  • pęczek zielonej pietruszki.
  • 1 jajko,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Kapusta grillowana:

Olej mieszamy z ziołami i przyprawami.

Białą kapustę kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od jej wielkości), dokładnie obtaczamy w przygotowanym oleju. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C). Odstawiamy do przestygnięcia.

Taką kapustę można przygotować dzień wcześniej albo upiec w piekarniku. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Ciasto:

W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i mąką orkiszową. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy mąki pszennej, sól, kminek i wyrabiamy na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy go na ok. 14-16 części. Z każdego kawałka ciasta wałkujemy krążek o średnicy ok. 15 cm. Na środek nakładamy łyżkę kapusty, obrzeża ciasta łączymy jak sakiewkę i stroną sklejonego ciasta układamy bułkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (będą nam potrzebne dwie szt.).

Tak przygotowane bułki odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku.

Pieczemy ok. 20 min w 200°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl