Relacja z See Bloggers – Łódz

13 cze, 2019 | MAŁE I DUŻE PRZYGODY KULINARNE, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

W tym roku po raz pierwszy wysłałam zgłoszenie i zaproszono mnie na See Bloggers, który odbył się w dniach 7-9 czerwca w EC1 Łódź – Miasto Kultur. 

To była, kolejna już siódma edycja, największej imprezy w Polsce, która w całości poświęcona została influencerom, blogerom i youtuberom.

Z Sanoka wyjechałam w nocy z czwartku na piątek, gdzie spotkałam się ze znajomymi. W towarzystwie
sióstr z bloga Malinowe Pocałunki i narzeczonego jednej z nich, spędziłam  trzy szalone dni. 
W piątek rano Łódź przywitała mnie słonecznie, więc dużo chodziłam, poznawałam miasto. Wieczorem odebrałam swój bilet na See Bloggers.


Sobota była wypełniona atrakcjami od samego rana do późnych godzin nocnych.  W ramach festiwalu przygotowano prelekcje, panele dyskusyjne oraz warsztaty dla uczestników i partnerów wydarzenia. Misją organizatorów była edukacja uczestników oraz  integracja środowiska influencerów i biznesu. Siódma edycja zgromadziła 2500 uczestników na szeregu kreatywnych warsztatów, panelach dyskusyjnych, prelekcjach, które podzielono na 13 stref tematycznych.

 Wśród gwiazd, można było spotkać m.in. Dorotę Wellman,  Paulinę Sykut-JeżynęLarę GesslerMaję i Sonię BohosiewiczAgnieszkę HyżyHannę Lis, Marylę RodowiczMarcina CejrowskiegoMichała Koterskiego,  Maffashion, Jana Kuronia,  Macademian Girl czy Fit Lovers. Długo by można było wymieniać.

W sobotnią noc odbył się koncert Natalii Kukulskiej, która zeszła na chwile ze sceny, żeby przywitać się z publicznością. Ja poczułam się wyróżniona, ponieważ dostałam od Niej całusa w policzek. Następnie wystąpił Nick Sinckler Fan Page. To
była muzyczna odsłona tego festiwalu, a moi znajomi, sprawili, że bawiłam się znakomicie.


Mnóstwo firm miało przygotowane stanowiska, oryginalne, kolorowe, zabawne z  niespodziankami dla uczestników.

Przed  See Bloggers można było zapisać się na warsztaty, kto pierwszy ten lepszy. Ja zapisałam się na 6 i na te wszystkie się dostałam. Co wybrałam, trudno nie zgadnąć, oczywiście kulinarne? I tak przez dwa dni, dużo gotowałam, smakowałam jednocześnie zdobywając nowe doświadczenia kulinarne.

WARSZTATY wraz z Firmą Kotanyi

 Witalna radość z gotowania!  które przeprowadził Matteo Brunetti finalista szóstej edycji programu MasterChef Włoch z urodzenia, ale z polskim sercem.

Otwarty i pozytywnie nastawiony do życia, z dużym poczuciem humoru, wdziękiem wyczarowywał smaczne dania. Dzięki odpowiednim mieszankami przypraw i ziół Kotanyi dania nabrały niepowtarzalnego smaku i aromatu. Według Matteo przyprawy stymulują ciało i duszę. Zwiększają także radość ze wspólnego gotowania, a dzięki różnorodnym kolorom, smakom i zapachom, przyprawy są świętem dla wszystkich zmysłów. I ja też tak uważam.





Kolejne warsztaty z Mamut Polska S.A. 


 „Z ogródka na talerz, czyli szybkie i zdrowe przepisy nie tylko, na co dzień” poprowadził Łukasz Konik.

Szef Kreatywny specjalizujący się w kuchni molekularnej. którego często można zobaczyć w Telewizji Polskiej w programie 2
„Pytanie na śniadanie” oraz w porannym paśmie w TVP1 „Dzień dobry Polsko” oraz w TVN, TVN 24 czy Polsat.

Podczas warsztatów przekonywał uczestników, że warzywa mogą być smaczne, a dzięki właściwej kompozycji także pożywne, że są witaminową bombą. Mnie nie trzeba było przekonywać, bo uwielbiam dania z dużą ilość warzyw. Szef kuchni narzucił niezłe tempo gotowania, ale udało się i wszystko było smaczne. Kilka ciekawych wskazówek z pewnością wykorzystam w mojej kuchni.

Mistrzowskie dania to:

  • Bruschetta ze skorporem, roladka z cukinii z twarogiem w zielonej panierce z grzanek ziołowych z pomidorowym majonezem.
  • Pad tai z wędzonym toffu z warzywami.
  • Krem jaglano-orzechowy, czekolada, mini beziki, malina.



Warsztaty z Philipiak Milano to
było kulinarne szaleństwo.


Wg Waste
Para z przyszłości
Polacy nie gęsi…

Philipiak Milano, jako Partner Strefy Cooking See Bloggers, przygotował trzy smakowite warsztaty, które poprowadził Dawid Budzich w myśl filozofii #NoWaste! Pogłębiłam wiedzę z zakresu nowych technologii szybkiego oraz zdrowego gotowania na parze, tradycyjnej polskiej kuchni w myśl zasady „Polacy nie gęsi” 🙂 Dawid półfinalista MasterChef, gotował dla Gordona
Ramsay-a i Michela Roux, prowadził dietetyczny program kulinarny w TVP „Na zdrowie”, jest częstym gościem w programach w TVP2 i TVN.
Było kreatywnie, kolorowo i pysznie. Dawid młody, energiczny, pasjonat gotowania w bardzo żywiołowy sposób przekazywał cenne wskazówki, jak gotować smacznie, zdrowo jednocześnie nie marnując jedzenia. Ja też postanowiłam  zaszaleć i nie trzymając się przepisu, wspólnie z „szaloną”  Venią ugotowałyśmy smaczną zupę z resztek (łupek, obierek, łodyg brokułów z dodatkiem makaronu) o nucie imbirowo cytrynowej.
PS. nie mam wszystkich zdjeć potraw, nie wiem czemu, chyba zostały szybciej zjedzone 😛






Warsztaty z Szymonem Czerwińskim 


Toskania na Twoim talerzu – Szymon Czerwiński finalista V edycji MasterChef. Właściciel marki CZERWIŃSKI, prowadzący programy kulinarne, emitowane na łamach Internetu. Twórca warsztatów kulinarnych oraz uczestnik kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Alain Ducasse, Hotel Ritz Paris. Kucharz, pasjonat, showman, a przede wszystkim ciekawy świata mężczyzna.

W Łodzi na See Bloggers w sobotnie warsztaty kulinarne Szymon, zabrał Nas w świat włoskiej kuchni i Toskanii. Było smacznie, wesoło z nutą aromatycznego wina. Tiramisu wyszło genialne, pierożki coppa z serem kozim rewelacyjne, grzanki z serem i smażonymi pomidorkami pycha i makaron w pomidorach z włoską oliwą, szynką na winie.





Mój pierwszy udział w See Bloggers był wyjątkowy, sprawiło to towarzystwo moich znajomych, dzięki którym wolne chwile od warsztatów były szalone, z twarzy nie schodził mi uśmiech. Wiem, że chcę to powtórzyć, nie patrząc na to, że 8 godz. musiałam jechać w jedną stronę. 

To był dobrze zagospodarowany czas, chociaż trochę mi szkoda, że doba nie ma więcej godzin. Nie wszędzie dotarłam, albo byłam za krótko. Z pewnością przywiozłam ze sobą mnóstwo wrażeń, radości, pozytywnej energii, nowinek, trików kulinarnych i prezentów. Bardzo dziękuje organizatorom, za zaproszenie i możliwość udziału w tak wspaniale przygotowanej imprezie jaką jest See Bloggers.




#SeeBloggersLodz #Lodz #KochamLodz 

 

Niedzielę zakończyłam rodzinnie w towarzystwie Grażyny i Wiesława, którzy „porwali” mnie z See Bloggers.


Wiesław Bober Szef Kuchni, króluje w Restauracji Wzorcownia w Fabryce Wełny Hotel & Spa. To pierwsza w Pabianicach autorska restauracja, w której serwowane dania oparte są na najwyższej jakości produktach: świeżych warzywach, mięsie, rybach pochodzących od lokalnych hodowców i producentów. Szef Kuchni Wiesław od kilku lat zachwyca smakiem potraw z dziczyzny,
wyszukanymi owocami morza oraz wieloma produktami sezonowymi.
 Należy do grona najlepszych i najbardziej doświadczonych polskich kucharzy.

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła podszkolić się kulinarnie pod okiem samego Mistrza.

 PS. z takim towarzystwem to ja mogę jechać nawet na koniec świata 🙂 

Do zobaczenia za rok 🙂

2 komentarze

  1. Malinowe Pocałunki

    Z Tobą Kochana to i na ciemnej stronie księżyca nie byłoby nudno.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jesteście wszystkie cudowne, nie zapominając o jednym rodzynku :* :* :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl