Można zupę na dwa sposoby podawać, na ciepło, wówczas jest kremowa z nutką cytryny, a podana jako chłodnik jest lekko kwaśna, ale smak zbliżony jest do jogurtu. Marynowany pieprz zielony, który został zmiksowany, nadał ostrości o fajnym smaku.
Składniki
- 700 g młodej cukinii (ok. 2 szt., żeby nie było dużych pestek),
- 1 duża biała cebula,
- garść listków świeżej bazylii,
- garść natki pietruszki,
- gałązka lubczyku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
- 2 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego gęstego,
- 500 ml bulionu.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w paski, cukinię w kostkę lub plasterki. Najlepiej, żeby był to młoda cukinia, żeby miała skórkę miękką, ponieważ jej nie musimy obierać i dzięki temu uzyskamy zamierzony smak i kolor.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukinię i całość podsmażamy. Cukinia ma być al dente. W wysokim rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego podsmażoną cukinię, bazylię, pietruszkę, lubczyk i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pieprz zielony i całość miksujemy za pomocą blendera.
Pod koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy, aż powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza, dzięki temu zupa będzie bardzo delikatna.
Zupę można podać z prażonymi orzeszkami piniowymi.
Bardzo lubię tę zupkę:)
Trzeba robić puki cukinia jest młoda 🙂
delikatny i lekki – super!
Delikatna,lekka tak, ale pikanterii dodał pieprz zielony marynowany 🙂