Czy można danie w 10 min przygotować, a potem się w nim rozsmakować ?
Pierwsze składniki przygotowujemy, w czajniku wodę zagotowujemy, kuskus z koperkiem mieszamy, wrzątkiem na 5 min zalewamy, groszek również w gorącej wodzie parzymy, a w tym czasie pesto z rukoli robimy. Pozostaje tylko warstwami, kuskus połączyć z innymi składnikami. Tort ten z pewnością do deserów nie zaliczymy, na pewno nim się nie przesłodzimy, bo nie dość, że jest ekspresowy, to jest bardzo zdrowy. Słodkiego tortu nie da się zjeść na raz całego, ale tego mojego, należy w całości zjadać i nawet jeszcze jedną porcję dokładać.
Składniki
pesto:
- 3 garście rukoli,
- 50 g pestek słonecznika (4 łyżki),
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki pestek z słonecznika,
- 10 zielonych oliwek,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżkę drobno startego twardego sera,
ponadto na 1 porcję:
- 50 g golonki wieprzowej ze słoja,
- 4 łyżki ziaren kuskus Cenos,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku (lub suszonego),
- sól do smaku,
- 2 łyżki mrożonego groszku,
- kilka listków świeżej rukoli do dekoracji,
- szczypta cukru,
- papryczka czereśniowa marynowana,
- duże kapary.
Przygotowanie
Kuskus mieszamy z koperkiem i szczyptą soli, zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy). Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.
Groszek zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru, po 5 min odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy pesto:
Do blendera wkładamy pokrojoną drobniej rukolę, słonecznik, oliwki i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, ser, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.
Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus, groszek, kuskus, golonkę podzieloną na mniejsze kawałki i ponownie kuskus. Na samą górę nakładamy pesto, a na sam środek dodajemy golonkę, kilka listków rukoli, papryczkę i duże kapary.
Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.
0 komentarzy