Sernik bez pieczenia z borówkami amerykańskimi

5 paź, 2020 | Wszystkie przepisy, DESERY, SERNIK | 2 Komentarze

Lubię serniki, szczególnie na zimno przygotowane, co owoce w sobie mają schowane. Tym razem z borówkami przygotowałam, które miedzy dwie warstwy serowe, do galaretki przeźroczystej dodałam. Rodzince sernik wyjątkowo smakował i też się podobał.

Składniki

na okrągłą formę ok. 20 cm:

spód:

  • 80 g okrągłych biszkoptów,
  • 50 g łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżka miękkiego masła,

masa:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku na sernik,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 25 g żelatyny,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 płaska łyżka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru,

ponadto:

  • 1 – 2 galaretki krystaliczne,
  • 500 kg borówek amerykańskich,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Jedną galaretkę rozpuszczamy i pozostawiamy w temp pokojowej do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Ser należy wyciągnąć z lodówki ok. 30 min przed przygotowaniem.

spód:

Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Dokładamy rozkruszone biszkopty, ponownie miksujemy. Dodajemy masło i kolejny raz miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową i wyrównujemy ją na całym dnie.

masa serowa:

Ser, żelatynę, śmietankę i cukier puder dzielimy na dwie równe części.

Połowę żelatyny ok. 13 g przesypujemy do miseczki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do spęcznienia.

Pierwsza warstwa sernika.

Za pomocą robota miksujemy ser (500 g) z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku, ponieważ ser może inaczej smakować, zależy od firmy).

Śmietanę (100 g) podgrzewamy, zalewamy nią napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, żeby zmniejszyć jej temp. (hartujemy) dokładnie mieszamy. Żelatynę wlewamy do sera, cały czas miksując, do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Jeśli masa jest bardzo lejąca, należy poczekać kilka min, a następnie przelać na spód w formie.

Dodajemy część borówek, na całą jej powierzchnię.

Rada: część borówek powinny delikatnie wbić się w ser, można je lekko docisnąć palcem.

Sernik wkładamy na chwile do lodówki. Kiedy galaretka zacznie zastygać, przelewamy ją na sernik z borówkami, można dodać borówek. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.

Druga warstwa sernika.

Kolejną warstwę sernika przygotowujemy w momencie, kiedy galaretka stężeje.

Czynność powtarzamy jak za pierwszym razem, z tym że dodajemy ekstraktu naturalnego wanilii (przed użyciem należy mocno wstrząsnąć). Masę przelewamy na galaretkę, dodajemy owoce i odstawiamy na ok. 5 godz., a najlepiej na noc do lodówki.

Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Można dodatkowo rozpuścić jeszcze jedną galaretkę, żeby zalać nią owoce i miętę.

Rada: cała galaretka może się nie zmieścić, więc pozostałą przelejcie do kubeczków lub przygotujcie inny deser.

2 komentarze

  1. Sernik Wielkanocny Dostawa

    Sernik to ciasto, które chyba każdy lubi. Ten z borówkami, którego przepisem się dzielisz wygląda bardzo apetycznie. Zbliża się Wielkanoc można pomyśleć też o serniku na ten Świąteczny Czas.

    Odpowiedz
    • Monika

      Zgadza się, sernik na święta to podstawa. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl