Warzywa u mnie na co dzień w kuchni królują i ważne miejsce w jadłospisie zajmują. Pomidory, cukinię, cebulę na różne sposoby przygotowuję i przepyszne dania z nich czaruję. Leczo to danie, które kojarzy mi się u babci z wakacjami, a wraz z nimi, z cudownymi smaków wspomnieniami. Warzywa te na oliwie z oliwek poddusiłam, podobny do lecza smak wydobyłam, doprawiłam i z ziołami połączyłam. Jednak to nie wszystko, bo bakłażana pieczonego, tymi warzywami przełożyłam, jeszcze sera korycińskiego dołożyłam, całość delikatnie oliwą polałam i w piekarniku zapiekałam. To bomba warzywna, która smakiem eksploduje i połączeniem składników czaruje.
Składniki
-
2 bakłażany,
-
po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona),
-
1 cebula żółta,
-
1 cebula czosnkowa,
-
300 g pomidorków koktajlowych,
-
300 g pomidorów dużych,
-
10 pomidorów suszonych z zalewy,
-
1 niewielka cukinia ok. 350 g,
-
Oliwa z oliwek Gallo Classico ok. 6 łyżek,
-
duża szczypta cukru,
-
sól do smaku,
-
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
-
½ łyżeczki papryki wędzonej,
-
3 cebule dymi ze szczypiorkiem,
-
2 liście lubczyku,
-
1 garść listków świeżej mięty,
-
100 g sera korycińskiego swojskiego,
ponadto:
-
sól do posypania bakłażana,
-
Oliwa z oliwek Gallo Classico,
-
listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli. Zostawiamy bez przykrycia na około 20 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy koło bakłażana.
0 komentarzy