Zaznacz stronę

Pieczony bakłażan warzywami przepleciony

7 Lip, 2020 | CUKINIA, DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Warzywa u mnie na co dzień w kuchni królują i ważne miejsce w jadłospisie zajmują. Pomidory, cukinię, cebulę na różne sposoby przygotowuję i przepyszne dania z nich czaruję. Leczo to danie, które kojarzy mi się u babci z wakacjami, a wraz z nimi, z cudownymi smaków wspomnieniami. Warzywa te na oliwie z oliwek poddusiłam, podobny do lecza smak wydobyłam, doprawiłam i z ziołami połączyłam. Jednak to nie wszystko, bo bakłażana pieczonego, tymi warzywami przełożyłam, jeszcze sera korycińskiego dołożyłam, całość delikatnie oliwą polałam i w piekarniku zapiekałam. To bomba warzywna, która smakiem eksploduje i połączeniem składników czaruje.

Składniki

  • 2 bakłażany,

  • po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona),

  • 1 cebula żółta,

  • 1 cebula czosnkowa,

  • 300 g pomidorków koktajlowych,

  • 300 g pomidorów dużych,

  • 10 pomidorów suszonych z zalewy,

  • 1 niewielka cukinia ok. 350 g,

  • Oliwa z oliwek Gallo Classico ok. 6 łyżek,

  • duża szczypta cukru,

  • sól do smaku,

  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,

  • 3 cebule dymi ze szczypiorkiem,

  • 2 liście lubczyku,

  • 1 garść listków świeżej mięty,

  • 100 g sera korycińskiego swojskiego,

ponadto:

  • sól do posypania bakłażana,

  • Oliwa z oliwek Gallo Classico,

  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli. Zostawiamy bez przykrycia na około 20 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Papryki przekrawamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy koło bakłażana. 

Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 20 min, z papryki zdejmujemy skórkę.
W momencie kiedy bakłażana posoliliśmy i czekamy, przygotowujemy pozostałe składniki.
Pomidory należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Rada: wodę zagotowujemy w garnku. Pomidory delikatnie nacinamy od góry na krzyż, tylko przecinamy skórę. Pomidory wkładamy do wrzątku, pozostawiamy na ok. 25 sek. Następnie przekładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Zdejmuję skórkę, która łatwo odchodzi i już jest gotowe.
Pomidory drobno kroimy, miąższ i sok, przekładamy do miseczki.
Cebule, pomidory suszone, cukinię kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z dodatkiem cukru, następnie dodajemy cukinię, pomidory suszone i 2 min całość podsmażamy.
Dokładamy świeże pomidory, dodajemy sól do smaku (nie za dużo, bo ser jest słony) pieprz, posiekany lubczyk i miętę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, żeby pomidory się rozpadły i połączyły się smaki.
Na koniec dodajemy paprykę wędzoną, posiekaną cebulę dymkę i szczypiorek, oraz drobno pokrojoną (bez skórki) pieczoną paprykę.
W jednym lub kilku naczyniach żaroodpornych układamy plaster bakłażana, dodajemy duszone warzywa, dokładamy rozkruszony ser, przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana i ponownie dodajemy warzywa i ser. 
Delikatnie wierzch skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z opcją grill w 175°C ok. 20 min.
Gotowe, polecam, pycha.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami