Musztarda o ostro – słonawym smaku z dodatkiem cebulki, czosnku i szałwii nadaje kurczakowi fajnej ostrości, a delikatna marchew i pietruszka imituje płomienie.
Składniki
- 4 ćwiartki z kurczaka,
- 2 kopiate łyżki musztardy dijon,
- 1 duża cebula – szarlotka,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- czosnek,
- 6 dużych świeżych liści szałwii,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- mała marchewka, pietruszka (korzeń)
- masło,
- sól himalajska.
Przygotowanie
Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku i posiekaną szałwią. Doprawiamy pieprzem do smaku. Przygotowaną marynatę dokładnie nacieramy kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy.
Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na ruszcie. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami.
Ja za skórą nie przepadam, więc z kurczaka chętnie usunęłam.
0 komentarzy